Tantali

Tantalnatyrë ka diç më shumë se niob. Përfitimi i tanatalit elementar është sikurse i niobit por në vend të kolombiumit përdoret tantaliti. Heptafluorotantali(V) i kaliumit, i përfituar reduktohet në metal me natrium apo me elektrolizë. Tentimet e para që të fitohet tantali elementar kanë qenë të lidhura me vështirësitë e mëdha dhe këto vështirësi janë shprehur në emrin e elementit (“mundimet e Tantalit”)

Për shkak të qëndrueshmërisë së madhe kimike( nuk tretet në acide, përveç në HF, as në tretësira ujore të bazave), tantali përdoret shumë për konstruktimin e aparteve të industriesë kimike dhe të punimit të instrumenteve speciale ku është e nevojshme fortësia e madhe dhe rezistenca ndaj ndryshkut ( instrumentet kirurgjike). Përveç kësaj tantali përdoret edhe si drejtues i rrymës. Pra, kur elektroda e tantalite në tretësirë të ndonjë oksi-acidi vepron si anode, në sipërfaqe të tij formohet një shtresë e hollë e oksidimit, e cila e pengon kalimin e rrymës. Nëse elektroda e tantalite është katëdë, shtresa e oksidit reduktohet dhe rryma kalon, por vetëm në një drejtim.

Shih dhe këtë Redakto