Livermoriumi

Livermoriumi

Livermoriumi është një element kimik jashtëzakonisht radioaktiv me simbolin Lv dhe numrin atomik 116. E mori emrin për nder të laboratorit Lawrence Livermorium në të cilin vepronte Robert Livermorium, zbuluesi i elementit në fjalë.Zbulimi i tij erdhi si rezultat i punës së madhe gjatë viteve 2000 deri 2006, si dhe bashkëpunimit me institutit rus për kërkime nukleare në Dubna. Livermoriumi mund të prodhohet vetëm në laborator. Ai ka katër izotope të njohura deri tani, të cilat kanë numër të masës në mes 290 dhe 293. Edhe izotopi i pestë me numër të masës 294 është gjetur, por nuk është zyrtarizuar ende. Gjendet në periodën e 7 dhe në grupin e 16 të sistemit periodik të elementeve

Pozita e Livermoriumit në sistem periodik