Plumbi (element kimik)

komponim kimik
Plumbi

Plumbi është metal që njihet para 7000 vjetësh. Emri plumb rrjedh nga fjala latine [plumbum - plumbi]. Plumbi është element kimik që gjendet në grupin e 14-të sistemit periodik, me simbol Pb dhe numër atomik 82. Plumbi në gjendje elementare gjendet shumë rrallë. Më së shpeshti e gjejmë në formë të komponimeve natyrore. Xeheroret më të rëndësishme nga të cilët përfitohet plumbi janë : galena PbS dhe ceriziti PbCO3.

Në Kosovë mineralet kryesore të plumbit janë Trepçë, Artanë, Kishnicë, Hajvali, Badoc.

 Commons: Plumbi – Album me fotografi dhe/apo video dhe material multimediale