18 kloriargonikaliumi
Ne

Ar

Kr
Të dhënat e përgjithëshme
Emri, simboli, numri argoni, Ar, 18
Seritë kimike[[gazra fisnik]]e
Grupi, perioda, blloku 183, p
Pamjapa ngjyrë
Pesha standarde atomike 39.948(1) g·mol−1
Konfigurimi i elektronik [Ne] 3s2 3p6
Elektrone për mbulojë 2, 8, 8
Vetitë fizike
Fazagaz (Në temperatur të dhomës)
Dendësia(0 °C, 101.325 kPa)
1.784 g/L
Pika e shkrirjes83.80 K
(−189.35 °C, −308.83 °F)
Pika e vlimit87.30 K
(−185.85 °C, −302.53 °F)
Pika e trefishimit83.8058 K (-189°C), 69 kPa
Pika kritike150.87 K, 4.898 MPa
Nxehtësia e shkrirjes1.18 kJ·mol−1
Nxehtësia e avullimit6.43 kJ·mol−1
Kapaciteti i nxehtësisë(25 °C) 20.786 J·mol−1·K−1
Shtypja e avullit
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
at T/K   47 53 61 71 87
Vetitë atomike
Struktura kristalorefaqe kubike me qendër
Gjendja e oksidimit0
Elektronegativitetis'ka të dhëna (shkalla Pauling)
Energjia e jonizmit
(më shumë)
1st: 1520.6 kJ·mol−1
2nd: 2665.8 kJ·mol−1
3rd: 3931 kJ·mol−1
Rrezja atomike71 pm
Rrezja atomike (kalk.)71 pm
Rrezja kovalente97 pm
Rrezja e Van der Valsit188 pm
Të ndryshme
Radhitja magnetikejo magnetik
Përcjellshmëria termike(300 K) 17.72x10-3  W·m−1·K−1
Shpejtësia e zërit(gas, 27 °C) 323 m/s
Numri CAS i regjistrimit7440–37–1
Izotopet e selektuara
Main article: Izotopet e argoniit
izo PN gjysëm-jeta SHR SHE (MeV) DP
36Ar 0.337% Ar është stabil me 18 neutrone
37Ar syn 35 d ε 0.813 37Cl
38Ar 0.063% Ar është stabil me 20 neutrone
39Ar syn 269 v β- 0.565 39K
40Ar 99.600% Ar është stabil me 22 neutrone
41Ar syn 109.34 min β- 2.49 41K
42Ar syn 32.9 v β- 0.600 42K
Referimet

Kutia: shiko  diskuto  redakto

Argoni (greq. 'αργό) është një element kimik i cili në sistemin periodik e gjejmë me simbolin Ar dhe me numrin rendor 18.

Argoni është gaz i plogët, i rrallë, pa ngjyrë e pa erë (aromë), i cili gjendet në ajrin e atmosferës (1% e ajrit) dhe zakonisht përdoret për mbushjen e llambave elektrik.

Histori Redakto

Argoni u zbulua nga Lord Rayleigh dhe Sir William Ramsay më vitin 1894. Zbulimi i këtij elementit nis që nga viti 1785 duke u bazuar në zbulimet e mëparshme të Henry Cavendish.

Karakteristikat Redakto

Argoni tretet shumë mirë në ujë, njejt sikur Oksigjeni (O). Shkrirje me metale nuk është i patretshëm. Varësisht nga ngarkimi i gazrave dhe presionit të brendshëm të tyre, argoni shkëlqen në ngjyra të ndryshme, siç janë vjollce, kaltër ose kaltër ngjyrë qielli. Për shkak të valencës së saj që ka, pothuajse nuk reagon aspak me elementet e tjera.


  Ky artikull nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull.