Magneziumi

Magnezi (Mg) është element kimik dhe gjendet i lirë në natyrë. Nga djegia e këtij elementi tek fishekzjarrët krijohet një dritë e bardhë ndriçuese. Në trupin e njeriut normal magnezi paraqitet me një përqindje prej afro 0,15 %. Kjo sasi përkujdeset për forcimin dhe ruajtjen e imunitetit dhe gjallërimin e nervave dhe turrjen e muskujve.

Magnezi i takon grupit të elementeve te bllokut s me numrin rendor 25 në sistemin periodik. Nga gjithsej 11 izotopet vetëm izotopi natyral 55Mg është stabil. Magnezi gjendet në të katër format e allotropeve. Metali me ngjyrë argjenti të mbylltë është lehtë të tretët në thartësira, tretja e fillon që në ujë. Në ajër digjet në Mg3O4 duke krijuar lidhjet kimike magnezore.

Xehet më të rëndësishme të magnezit janë gjitha oksidet natyrore si p.sh.: Pyrolusit-i, MgO2 Magneziti MgOOH, etj.

Për nga shikimi teknik më të rëndësime se magnezi janë legurat e magnezit.

Gjurmë të magnezit gjinden në qeliza të shumë kafshëve, shpezët lëkurore përshembull e rezervojnë magnezin me anë të metaleve tjera në qelizat e stomakut.[1]

Struktura e magnezitRedakto

Ka veti të përgjithshme të metaleve. Në formë pluhuri ose shiriti. Digjet me flakë të ndryshme intenzive. Me me oksigjenin formon oksidin e magnezit(MgO), me ujin formon hidroksidin e magnezit.

Komponimet kimikeRedakto

Komponimet e Magnezit jane:

 • oksidi i magnezit MgO
 • karbonanti i magnezit MgCO3 dhe
 • sulfati i magnezit MgSO4


 Hidroksidi i magneziumit Mg(OH)2
 Kloruri i magneziumit MgCl2
 Kripa bazike MgOHCl
 Talku    3MgO•4SiO2•H2O
 Azbesti   CaO•3MgO•4SiO2 


Magneziumi është shumë i përhapur në natyrë. Ai gjëndet me sasira të mëdhaja në trajtën karbonat magneziumi, në mineralet magnezit MgCo3 dhe dolomit MgCo3•CaCo3. Sulfati i magneziumit dhe kloruri i magneziumit hyjnë në përbërjen e mineraleve të potasiumit KAINIT KCL•MgSO4•3H2O dhe karnalit KCL•MgCl2•6H2O.Sasija e përgjithëshme e magneziumit në koren e tokës përbën rreth 2,35% të peshës së saj.

Vetitë shëruese të magneziumitRedakto

Për magnezin dihet se është mineral esencial i organizmit tonë, kurse suplemenetet e saj ndihmojnë në parandalimin e aterosklerozës. Hulumtimet më të reja japoneze kanë zbuluar edhe një veti të mirë të magnezit, në artritin reumatizmal. Kompania Akokasei ka publikuar rezultatet e hulumtimit të fundit për jonin e magnezit. Eksperimentet kanë treguar se magnezi vepron kundër endemës në këmbë dhe ne sistemin gastrointestinal të shkaktuar nga indometacina. Si përfundim është pohuar se kripërat e magnezit mund të ndihmojnë në parandalimin e zhvillimit të artriti...

XehjaRedakto

Xehja e magnezit mund të ketë disa ngjyra kështu dallohen: xehja e magnezit e hirtë (edhe e ndriçueshme), xehja e magnezit e zezë, xehja e fortë e magnezit gjenden si të përziera. Xehja e hirtë e gjendet si mineral magnezi i përbërë nga një pjesë magnezi dhe një pjesë Pyrolosit-i, xehja e zezë e magnezit është një mineral i përzier nga Krytomelan-i dhe Psilomelani.

Pigmentet e xehes së magnezit janë të shumta. Ndër to dallohen magnezi i kaftë si pigment magnezi, pastaj cementa e kaltërt apo pigmenti i i kaftë i xehes së magnezit dhe pigmenti i gjelbërt i magnezit.


  XEHEROR
 ( XEHEROR: Bashkim natyror i mineraleve të dobishme dhe shterpa(sterile), që përmban një a më shumë metale në përqëndrim të tillë që e bën të leverdishme nxjerrjen e tyre.)

Burimi i të dhënaveRedakto

 1. ^ Der Grosse Brock Haus, Band 14 - Wiesbaden 1984 ISBN 3-7653-0353-4

Lidhje të jashtmeRedakto

Shih dhe këtëRedakto