Fluori është një element kimik, i perfaqësuar nga simboli kimik F , dhe numër atomik 9. Format e Fluorit , janë formë elementare ku lidhet me vetveten , duke rezultuar në molekulë dyatomik F 2 . F 2 është një reagues i madh, helm , i zbehtë, verdhosh i gazit ngjyrë kafe. Fluori elementar është më reaktiv kimikisht dhe elektronegativi më i madh i të gjithë elementeve.Për shembull, ai lehtë do ti "djeg"hidrokarburet në temperaturën e dhomës, në dallim nga djegia e hidrokarbureve nga oksigjeni, e cila kërkon një energji për aktivizimin me një shkëndijë elektrike. Prandaj, fluor molekular është tejet i rrezikshëm, më tepër nga të tjerët halogjen dhe më helmuese se gazi i klori. Elektronegativitet i madh i Fluorit , sipërfaqe atomike të vogël , na jep tipare unike të disa prej komponimeve të tij.

Fluori- kristal i (CaF2)

KarakteristikatRedakto

IzotopetRedakto

PërdorimiRedakto

 
Elektonet e fluorit

Fluori përdoret për përgatitjen e përbërjeve organike të fluoruara (CFC) si freonet të cilat përdoren në impiantet frigoriferike dhe janë shumë të dëmshme për mjedisin. Gjen zbatim në përgatijen e lëndëve plastike, përgatitjen e pastave të dhëmbëve, teflonit i cili është një përbërje polimere e tetrafluoretenit C2F4. Tefloni përdoret për veshjen e enëve të kuzhinës si tiganë, tenxhere për t’i bërë të qëndrueshme ndaj nxehtësisë.

ReferimeRedakto

Lidhjet e jashtmeRedakto

  WikiFjalori: Fluori – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë

Shih dhe këtëRedakto

  Ky artikull nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull.