Adam Lindsay Gordon (19 tetor 1833 - 24 qershor 1870) ishte poet australianë me prejardhje skoceze.

Monumenti i Adam Lindsay Gordon në Melburni nga Paul Raphael Montford

Jeta e hershme Redakto

Gordon lindi në FayalAzores, djali i kapitenit Adam Durnford Gordon, i cili ishte martuar me kushëriren e tij të parë, Harriet Gordon, që të dy ishin pasardhës nga Adam Gordon of Auchindoun, i baladës "Edom o Gordon". Kapiteni Gordon, i cili ishte pensionuar nga kalorësia e Bengalit dhe kishte mësuar Hindustani, atëherë po qëndronte në Azores për hir të shëndetit të gruas së tij. Pasi jetuan në ishullin Madeira, ata shkuan në Angli dhe jetuan në Cheltenham në 1840.

Nëna e Gordonit ishte një skllave që zotëronte skllevër në Inditë Perëndimore Britanike. Ajo u kompensua një shumë e konsiderueshme për pronën e saj të humbur pas emancipimit të skllavërisë në vitet 1830. Gordon trashëgoi rreth £7,000 më 1859 nga pasuria e nënës së tij.[1]

Gordon u dërgua në Kolegjin Cheltenham në vitin 1841, kur ai ishte vetëm shtatë vjet, por pasi ai kishte qenë atje një vit, ai u dërgua në një shkollë të mbajtur nga Rev. Samuel Ollis Garrard në Gloucestershire. Ai mori pjesë në Akademinë Ushtarake Mbretërore, Woolwich, më 1848, ku ishte një bashkëkohës dhe mik i Charles George Gordon (pa asnjë lidhje, më vonë Gordon i Khartoum) dhe Thomas Bland Strange (i njohur më vonë si Gunner Jingo).[2]

Koleksionet e poezive Redakto

  • Sea Spray and Smoke Drift (1867)
  • Bush Ballads and Galloping Rhymes (1870)
  • Poems of the Late Adam Lindsay Gordon (1879)
  • Racing Rhymes and Other Verses (1901)

Punime të zgjedhura individuale Redakto

  • "A Song of Autumn" (1868)
  • "The Sick Stockrider" (1870)
  • "The Swimmer" (ca. 1881)

Referimet Redakto

  1. ^ CJ Coventry, "Links in the Chain: British slavery, Victoria and South Australia" Before/Now 1(1) (2019), p. 36, https://hcommons.org/deposits/objects/hc:23672/datastreams/CONTENT/content
  2. ^ Sladen, The Poems of Adam Lindsay Gordon, p. xv