Ezopi (Greqisht: Αἴσωπος, Aisōpos; rreth vitit 620 – 564 para erës sonë) ishte një fabulist dhe tregimtar grek, i cili u vlerësua me një numër të përrallave të njohura kolektivisht si Fabulat e Aesop. Megjithëse ekzistenca e tij mbetet e paqartë dhe asnjë shkrim i tij nuk mbijeton, përralla të shumta që i janë besuar atij, u mblodhën përgjatë shekujve dhe në shumë gjuhë në një traditë tregimi që vazhdon edhe sot e kësaj dite. Shumë nga tregimet karakterizohen nga kafshët dhe objektet e pajetë që flasin, zgjidhin problemet dhe në përgjithësi kanë karakteristika njerëzore.

Portreti i Aesop nga Diego Velázquez.

Detajet e shpërndara të jetës së Aesopit mund të gjenden në burime të lashta, duke përfshirë Aristotelin, Herodotin dhe Plutarkun. Një vepër e lashtë letrare e quajtur The Aesop Romance tregon një version episod, ndoshta shumë fiktiv të jetës së tij, duke përfshirë përshkrimin tradicional të tij si një skllav i shëmtuar (δοῦλος) i cili me zgjuarsinë e tij fiton liri dhe bëhet këshilltar i mbretërve dhe qyteteve. Fjalët e vjetra të emrit të tij kanë përfshirë Esop(e) dhe Isope. Përmbledhjet e Aesopit në kulturën popullore gjatë 2500 viteve të fundit kanë përfshirë shumë vepra arti dhe paraqitjen e tij si karakter në shumë libra, filma, shfaqje dhe programe televizive.

Jeta Redakto

Burimet më të hershme greke, duke përfshirë Aristotelin, tregojnë se Aesop ka lindur rreth vitit 620 pes në Trakia, në një vend në bregun e Detit të Zi, i cili më vonë do të bëhej Mesembria. Një numër i shkrimtarëve të mëvonshëm të periudhës së perandorisë romake (duke përfshirë Fedrodin, të cilët i përshtatën legjendat në latinisht) thonë se ai ka lindur në Frigji.[1] Poeti i shekullit të 3-të, Callimachus e quajti atë "Aesopi i Sardit",[2] dhe shkrimtari më vonë Maximus of Tyre e quajti atë "I urti i Lidisë".[3]

Nga Aristoteli[4] dhe Herodoti[5] mësojmë se Aesop ishte një skllav në Samos dhe se zotërit e tij ishin së pari një burrë me emrin Xanthus dhe pastaj një njeri i quajtur Iadmon; se ai duhet përfundimisht të jetë liruar, sepse ai argumentoi si një avokat për një Samian të pasur; dhe se ai takoi fundin e tij në qytetin e Delfit. Plutarku[6] na tregon se Aesop kishte ardhur në Delfi në një mision diplomatik nga Mbreti Kresus i Lidisë, se ai fyeu Delfianët, u dënua me vdekje në një akuzë të rrejshme të vjedhjes në tempull, dhe u hodh nga një shkëmb (pas të cilit Delfianët pësuan murtaja dhe urinë). Para këtij episodi fatal, Aesop u takua me PerianderKorintit, ku Plutarku ka ngrënë me shtatë të urtit e Greqisë, të ulur pranë shokut të tij Solon, të cilin e kishte takuar në Sardë. (Leslie Kurke sugjeron që vetë Aesop "ishte një konkurrent popullor për përfshirje" në listën e Shtatë të urtëve.)[7]

Problemet e pajtimit kronologjik që datojnë nga vdekja e Aesop dhe mbretërimit të Kresusit udhëheqën dijetarin e Aesopit (dhe përpiluesit e Indeksit të Perrit) Ben Edwin Perry në vitin 1965 për të arritur në përfundimin se "gjithçka në dëshminë e lashtë për Aesop që ka të bëjë me asociacionet e tij me ose Kresusi ose me cilindo nga të ashtuquajturit shtatë të urtit të Greqisë duhet të llogaritet si letërsi fiktive "dhe Perry gjithashtu e hodhi poshtë vdekjen e Aesop në Delfi si legjendare;[8] por hulumtimet e mëvonshme kanë vërtetuar se një mision diplomatik i mundshëm për Kresusin dhe një vizitë në Periander "janë në përputhje me vitin e vdekjes së Aesop."[9] Ende problematike është historia e Fedrodit që ka Aesopin në Athinë, duke u treguar fabulat e bretkosave që kërkuan një mbretëri, gjatë sundimit të Peisistratos, që ndodhi disa dekada pas datës së supozuar të vdekjes së Aesop.[10]

Referimet Redakto

  1. ^ Brill's New Pauly: Encyclopaedia of the Ancient World (hereafter BNP) 1:256.
  2. ^ Callimachus. Iambus 2 (Loeb fragment 192)
  3. ^ Maximus of Tyre, Oration 36.1
  4. ^ Aristotle. Rhetoric 2.20 Arkivuar 2011-05-24 tek Wayback Machine.
  5. ^ Herodotus. Histories 2.134 Arkivuar 2012-05-21 tek Wayback Machine.
  6. ^ Plutarch. On the Delays of Divine Vengeance; Banquet of the Seven Sages; Life of Solon.
  7. ^ Kurke 2010, p. 135.
  8. ^ Perry, Ben Edwin. Introduction to Babrius and Phaedrus, pp. xxxviii–xlv.
  9. ^ BNP 1:256.
  10. ^ Phaedrus 1.2