Agari është lëndë e qullët që nxirret nga disa lështërikë dhe që përdoret për ëmbëlsira dhe në laboratore si lëndë e përshtatshme për zhvillimin e bakterieve. Agari ëdhtë përzierje e dy komponenteve: agaroza polisaharide lineare, dhe një përzierje heterogjene e molekulave më të vogla të quajtura agaropektinë. Formon strukturat mbështetëse te shumë mureve qelizore të specieve të caktuara te algave, ku këto alga njihen si agarofite, kanë prejardhje nga Rodofita (alga e kuqe) phylum.

Mizu yōkan - një ëmbëlsirë popullore japoneze e bërë nga agari

Agari mund te perdoret si ushqim (kryesisht në Azi përdoret si desert). Dhe si substart i ngurtë përdoret në terrene kulturale për punë mikrobiologjike. Agari mund të përdoret si një laksativ, një shtypës i oreksit, një zëvendësues vegjetarian për xhelatinë, një trashës për supat, në konservat e frutave, akulloret, dhe ëmbëlsirat e tjera, si një agjent sqarues në krijimin e birrës, si dhe për madhësinë e letrës dhe pëlhurave.

Agari mund të jetë zbuluar në Japoni në vitin 1658 nga Mino Tarōzaemon, një hanxhar në Fushimi-ku, Kyoto i cili, sipas legjendës, u tha se kishte hudhur supën e tepërt të detit dhe vuri re që ajo u bë më i fortë më vonë pas ngrirjes së një nate dimri. Gjatë shekujve në vijim, agari u bë një agjent i zakonshëm e fortë në disa kuzhina të Azisë Juglindore.