Ajetullahu (Persisht: آيت‌الله āyatollāh nga arabisht: آية الله, āyatu allah "Shenja e Zotit"), është titull nderi i udhëheqësit të mësimit fesë islame të drejtimit të shiitëveIran dhe Irak.

Origjina

Redakto

Adresa më e hershme e njohur e këtij titulli është për Ibn Mutahhar el-Hillin (vdiq më 1374), megjithatë ai nuk ishte në përdorim deri në shekullin e fundit.[1] Glassé thotë se pas dominimit të degës së Dymbëdhjetëve nga ndjekësit e shkollës Usuli dhe rënies së shkollës Ahbari, titulli u popullarizua nga Usuli-të si një përpjekje për të promovuar statusin e tyre.[2] Hamid Algar pohon se ky titull ka hyrë në përdorim të përgjithshëm ndoshta sepse ishte një "rezultat indirekt i reformës dhe forcimit të institucionit fetar në Kom".[1] Abdul-Karim Haeri Yazdi, i cili themeloi Seminarin Kom, mund të jetë i pari që mban këtë titull sipas Algar.[1] Loghatnameh Dehkhoda tregon se gjatë Revolucionit Kushtetues Persian (1905–1911), kushtetuesit përdorën nderim për t'iu referuar Mirza Sayyed Mohammad Tabatabai and Seyyed Abdollah Behbahani.[3]

Ndërsa Ajetullahu u përdor në mënyrë sporadike gjatë viteve 1930,[1] ai u përhap gjerësisht në vitet 1940.[2]

Ajetullah i Madh

Redakto

Vetëm disa nga ajatollahët më të rëndësishëm u është dhënë grada e Ajatullahut të Madh (Ayatollah Uzma, "Shenja e Madhe e Zotit"). Kur një ajatullah fiton një ndjekës të konsiderueshëm dhe ata njihen për pikëpamjet e sakta fetare, ata konsiderohen Marja'-e-Taqlid, që në gjuhën e zakonshme është "ajetullah i madh".[4] Zakonisht si prelud i një statusi të tillë, një muxhtehidi kërkohet të botojë një traktat juridik në të cilin ai u përgjigjet pyetjeve rreth zbatimit të Islamit në çështjet e përditshme të kohës së sotme. Risale është fjala për traktat, dhe një vepër e tillë juridike quhet risalah-yi'amaliyyah ose "traktat ligjor praktik",[5] dhe zakonisht është një rishpikje e librit Al-Urwatu l-Wuthqah.

Shih edhe

Redakto

Referime

Redakto
 1. ^ a b c d Algar 1987
 2. ^ a b Glassé 2003
 3. ^ Bill, James A. (1982), "Power and Religion in Revolutionary Iran", Middle East Journal (në anglisht), 36 (1): 22–47, JSTOR 4326354
 4. ^ Emad El-Din Shahin (2016). The Oxford Handbook of Islam and Politics (në anglisht). Oxford University Press. fq. 400. ISBN 9780190631932.
 5. ^ Ḥairi, Abdul-Hadi (1977). Shi-ism and Constitutionalism in Iran: A Study of the Role Played by the Persian Residents of Iraq in Iranian Politics (në anglisht). Leiden: Brill. fq. 198. ISBN 978-90-04-04900-0.

Referime

Redakto
 • Algar, Hamid (18 gusht 2011) [15 December 1987]. "ĀYATALLĀH". përmbledhur nga Yarshater, Ehsan (red.). Encyclopædia Iranica. Fasc. 2 (në anglisht). Vëll. III (bot. Online). New York City: Bibliotheca Persica Press. fq. 133.
 • Glassé, Cyril (2003). "Ayatollah". The New Encyclopedia of Islam. Rowman Altamira. fq. 71. ISBN 978-0759101890. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Leaman, Oliver (2006). "Aya". The Qur'an: an Encyclopedia. New York, NY: Routledge. ISBN 0-415-32639-7. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Salkind, Neil J., red. (2006). "Islamic Belief (Iman) and Practive (Ibadat)". Encyclopedia of Human Development. Vëll. 1. SAGE. ISBN 9781412904759. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Hughes, Aaron W. (2013). Encyclopedia of Human Development. Columbia University Press. ISBN 9780231531924. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Calmard, Jean (2009). "Ayatollah". përmbledhur nga Esposito, John L. (red.). The Oxford Encyclopedia of the Islamic World (në anglisht) (bot. Online). Oxford University Press. doi:10.1093/acref/9780195305135.001.0001. ISBN 9780199861255. Arkivuar nga origjinali më 16 korrik 2019.
 • Nasr, Seyyed Vali Reza; Nasr, Seyyed Hossein; Dabashi, Hamid (1989). Expectation of the Millennium: Shi'ism in History. State University of New York Press. ISBN 978-0887068447. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Golkar, Saeid (2017). "Clerical Militia and Securitization of Seminary Schools in Iran". Contemporary Islam. 11 (3): 215–235. doi:10.1007/s11562-017-0384-8. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Momen, Moojan (1985), An Introduction to Shiʻi Islam: The History and Doctrines of Twelver Shiʻism, Yale University Press, ISBN 9780300034998 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Momen, Moojan (2015), Shi'I Islam: A Beginner's Guide, Oneworld Publications, ISBN 9781780747880 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)