Akçe është përcaktimi për një monedhe argjendi që u prodhua që në fillimet e Osmanëve dhe u mbajt në përdorim për shume shekuj. Monedha u prodhua se pari gjatë sundimit të sulltanit Orhan I. (1326-1359). Monedha morri si shëmbëlltyre Asperonin e KomneneveTrapezunt. Monedha kishte një përmbajtje nga 900 afërsisht 1,2 g dhe kishte një diametër rreth. 18 mm. Për shume shekuj monedha përbente shtyllën kurrizore te sistemit monetar osman deri në fillim te shekullit te 17 pesha e saj u zvogëlua në 0,33 g, me një diametër 13 mm. Në te njëjtin shekull vijnë si shtese monedha te reja (3 Akçe = 1 Para, 40 Para = 1 Kurus), te cilat e nxjerrin jashtë loje Akçen. Në fillim te shekullit te 19 bie pesha e metalit me vlere dhe e ketë gjë edhe pranueshmëria e monedhës me te vogël argjendi osmane gjithnjë e me tepër.

Akçja e Sulltan Muradit II