Aktet e Bashkimit (Galishtja skoceze: Achd an Aonaidh) ishin dy Akte Parlamenti: Akti i Bashkimit me Skocinë 1706 i miratuar nga Parlamenti i Anglisë dhe Akti i Bashkimit me Anglinë i miratuar në 1707 nga Parlamenti i Skocisë. Ata vunë në fuqi kushtet e Traktatit të Bashkimit që ishin rënë dakord më 22 korrik 1706, pas negociatave ndërmjet komisionerëve që përfaqësonin parlamentet e të dy vendeve. Me dy aktet, Mbretëria e Anglisë dhe Mbretëria e Skocisë - të cilat në atë kohë ishin shtete të veçanta me legjislatura të veçanta, por me të njëjtin monark - ishin, sipas fjalëve të Traktatit, "Të bashkuara në një Mbretëri me emrin e Britanisë së Madhe".[1]

Të dy vendet kishin një monark të përbashkët që nga Bashkimi i Kurorave në vitin 1603, kur Mbreti James VI i Skocisë trashëgoi fronin anglez nga kushërira e tij e parë i dyfishtë i hequr dy herë, Mbretëresha Elizabeta I. Edhe pse përshkruhet si një Bashkim i Kurorave, dhe pavarësisht njohjen e James për pranimin e tij në një kurorë të vetme,[2] Anglia dhe Skocia ishin zyrtarisht mbretëri të ndara deri në vitin 1707 (në krahasim me krijimin e nënkuptuar të një mbretërie të vetme të bashkuar, e ilustruar nga Mbretëria e mëvonshme e Britanisë së Madhe). Para Akteve të Bashkimit kishte pasur tre përpjekje të mëparshme (në 1606, 1667 dhe 1689) për të bashkuar të dy vendet me Aktet e Parlamentit, por vetëm në fillim të shekullit të 18-të që të dy institucionet politike erdhën për të mbështetur idenë. edhe pse për arsye të ndryshme.

Aktet hynë në fuqi më 1 maj 1707. Në këtë datë, parlamenti skocez dhe ai anglez u bashkuan për të formuar Parlamentin e Britanisë së Madhe, me qendër në Pallatin Westminster në Londër, shtëpia e parlamentit anglez. Prandaj, aktet referohen si Bashkimi i Parlamenteve.

Referime

Redakto
  1. ^ Neni I i Traktatit të Bashkimit
  2. ^ "House of Commons Journal Volume 1: 31 March 1607" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 31 tetor 2020. Marrë më 27 tetor 2020.