Mbretëria e Britanisë së Madhe, e quajtur zyrtarisht Britania e Madhe,[1] ishte një shtet sovran në Evropën Perëndimore nga 1 maji 1707[2] deri më 31 dhjetor 1800. Shteti u krijua nga Traktati i Bashkimit i vitit 1706 dhe u ratifikua nga Aktet e Bashkimit 1707, të cilat bashkonin mbretëritë e Anglisë (e cila përfshinte Uellsin) dhe Skocisë për të formuar një mbretëri të vetme që përfshin të gjithë ishullin e Britanisë së Madhe dhe ishujt e saj periferikë, me përjashtim të Ishullit të Manit dhe Ishujt e Kanalit. Shteti unitar qeverisej nga një parlament i vetëm në Pallatin e Westminster, por sisteme të veçanta juridike – ligji anglez dhe ligji skocez – mbetën në përdorim.

Britania e Madhe
1707–1800
Stema
Himni: God Save The King
Vendodhja e Britanisë së Madhe më 1789 në gjelbërt të errët; Irlanda, Ishujt e Kanalit, Ishulli i Manit dhe Hanoveri në gjelbërt të hapur
Vendodhja e Britanisë së Madhe më 1789 në gjelbërt të errët; Irlanda, Ishujt e Kanalit, Ishulli i Manit dhe Hanoveri në gjelbërt të hapur
KryeqytetiLondra
Gjuhët zyrtareAnglisht
Gjuhët e njohura rajonaleSkocisht, Uellsisht, Galishtja skoceze, Norn, Kornisht
Besimi
Kisha e Anglisë
Kisha e Skocisë
NofkaBritanikët
Qeveria
Lloji i qeverisjesMonarkia kushtetuese parlamentare unitar
Mbretërit 
• 1707–1714
Anne
• 1714–1727
George I
• 1727–1760
George II
• 1760–1800
George III
Kryeministri 
• 1721–1742
Robert Walpole (i pari)
• 1783–1800
William Pitt i Riu (i fundit)
KuvendiParlamenti i Britanisë së Madhe
Historia 
22 korrik 1706
1 maj 1707
1 janar 1801
Ekonomia
MonedhaPaund sterlina
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
Mbretëria e Anglisë
Mbretëria e Skocisë
Mbretëria e Bashkuar e Britanisë së Madhe dhe Irlandës
Sot pjesë eMbretëria e Bashkuar
  1. ^ Monarku i Anglisë dhe Skocisë nga 1702 deri në 1707.
  2. ^ Vazhdoi si monark i Mbretërisë së Bashkuar deri në 1820.

Mbretëritë e dikurshme të ndara kishin qenë në bashkim personal që nga "Bashkimi i Kurorave" të vitit 1603 kur James VI i Skocisë u bë Mbreti i Anglisë dhe Mbreti i Irlandës. Që nga mbretërimi i James, i cili ishte i pari që e quajti veten "mbret i Britanisë së Madhe", bashkimi politik midis dy mbretërive kontinentale britanike ishte tentuar dhe ndërprerë vazhdimisht si nga Parlamenti i Anglisë ashtu edhe nga Parlamenti i Skocisë. Mbretëresha Anne nuk krijoi një trashëgimtar të qartë protestant dhe rrezikoi linjën e trashëgimisë, me ligjet e trashëgimisë që ndryshonin në dy mbretëritë dhe kërcënonin një kthim në fronin e Skocisë të Shtëpisë Katolike Romake të Stuartit, i internuar në Revolucionin e Lavdishëm të vitit 1688.

Britania e Madhe u shkri në Mbretërinë e Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës më 1 janar 1801, me Aktet e Bashkimit 1800, të miratuara nga Britania e Madhe dhe Irlanda.

Referime

Redakto
  1. ^ "After the political union of England and Scotland in 1707, the nation's official name became 'Great Britain'", The American Pageant, Volume 1, Cengage Learning (2012)
  2. ^ Parliament of the Kingdom of England, "Union with Scotland Act 1706 Article I", legislation.gov.uk (në anglisht), That the two Kingdoms of England and Scotland shall upon the First day of May which shall be in the year One thousand seven hundred and seven and for ever after be united into one Kingdom by the name of Great Britain..."
  1. ^ Stema në të majtë u përdor në Angli dhe Uells; versioni në të djathtë u përdor në Skoci.