Mafia shqiptare ose krimi i organizuar shqiptar (shqip: Mafia Shqiptare) janë termat e përgjithshëm që përdoren për organizatat kriminale me bazë në Shqipëri ose të përbëra nga shqiptarë etnikë. Krimi i organizuar shqiptar është aktiv në Evropë, Amerikën e Veriut, Amerikën e Jugut dhe pjesë të ndryshme të botës, duke përfshirë Lindjen e Mesme dhe Azinë. Mafia shqiptare merr pjesë në një sërë sipërmarrjesh kriminale, duke përfshirë trafikun e drogës, armëve dhe njerëzve. Thuhet se ata kontrollojnë një pjesë të madhe të tregut të kokainës me shumicë miliardë dollarësh në Evropë dhe duket se janë shpërndarësit kryesorë të kokainës në qendrat e ndryshme evropiane të drogës, përfshirë Londrën.[3][5][2] Krimi i organizuar shqiptar karakterizohet nga sipërmarrje kriminale të larmishme, të cilat, në kompleksitetin e tyre, shfaqin një kapacitet kriminal shumë të lartë. Në Shqipëri numërohen mbi 15 familje mafioze që kontrollojnë krimin e organizuar.

Mafia shqiptare ka monopolizuar lidhje të ndryshme ndërkombëtare nga lindja e largët si Izraeli, deri në perëndim deri në Amerikën e Jugut. Këto raporte para së gjithash tregojnë një lidhje të fortë mes politikanëve dhe familjeve të ndryshme mafioze shqiptare. Sipas Institutit Kërkimor për Studime Evropiane dhe Amerikane (RIEAS), grupet mafioze shqiptare janë organizata hibride (d.m.th. të përbëra nga njerëz nga sektorë të ndryshëm të shoqërisë) dhe shpesh përfshihen në aktivitete kriminale dhe politike.[6]

Mafia shqiptare përbën një nga elementët më të lartë gjenerues të krimit në botë, duke kombinuar karakteristikat "tradicionale" të krimit të organizuar - disiplinën e saj të ngurtë të brendshme, strukturën e saj klanore, "mbylljen e saj endogamike" (martesa brenda organizatës) që rrit papërshkueshmërinë e organizatës. , dhe kohezioni i tij i brendshëm – me karakteristika moderne dhe novatore, si transnacionaliteti, ngulitja tregtare dhe kultura e tij kriminogjene e shërbimit[sqarim]. Kapaciteti masiv logjistik dhe natyra e larmishme e krimit të organizuar shqiptar ka lehtësuar vendosjen e tij jashtë vendit amë dhe integrimin e tij me elementë kriminalë vendas.

Në Shtetet e Bashkuara, termi "Mafia Shqiptare" mund të përfshijë ose t'u referohet në mënyrë specifike grupeve të ndryshme të krimit të organizuar shqiptaro-amerikan, si Organizata Rudaj dhe Albanian Boys, të dyja me qendër në New York City, grupet e krimit shqiptaro-amerikan ndryshojnë në shtrirja e lidhjeve të tyre me grupet mafioze shqiptare në Shqipëri ose Evropë, duke filluar nga lidhjet e lirshme ose kryesisht të pavarura nga mafiozët shqiptarë në Evropë, deri te të qenit në thelb zgjerime amerikane të grupeve mafioze shqiptare evropiane.

Struktura dhe përbërja Hierarkia klanore Struktura tipike e mafies shqiptare është hierarkike. Një klan familjar quhet "fis" ose "fare." [7] Familjet përmbajnë një komitet ekzekutiv të njohur si "Bajrak" dhe zgjedhin një anëtar të rangut të lartë për secilën njësi. Një njësi drejtohet nga një "Krye" ose "Boss" i cili zgjedh "Kryetar" ose "Underbosses" për të shërbyer nën to. Kryetar do të zgjedhë më pas një "Mik" ose "Mik" i cili vepron si ndërlidhës me anëtarët dhe është përgjegjës për koordinimin e aktiviteteve të njësisë.[8]

Anëtarësimi Të varur thellë te besnikëria, nderi dhe familja – me lidhjet e gjakut dhe martesën shumë të rëndësishme – shumica e rrjeteve shqiptare duket se janë “të modës së vjetër”. Familjet apo klanet mafioze shqiptare zakonisht përbëhen nga grupe që kanë mijëra anëtarë në të gjithë botën, që përbëjnë një familje të gjerë, që banojnë përgjatë rrugës ballkanike nga Turqia Lindore, në Evropën Perëndimore dhe në Amerikën e Veriut.

Sipas Ioannis Michaletos, struktura e familjes karakterizohet nga një disiplinë e brendshme e fortë, e cila arrihet me anë të veprimeve ndëshkuese për çdo devijim nga rregullat e brendshme. Ndëshkimi siguron frikën dhe frika garanton besnikëri të pakushtëzuar ndaj familjes. Dispozitat brenda strukturës familjare lejojnë që ligjet zyrtare të konsiderohen dytësore, të parëndësishme dhe jo detyruese. Duke qenë se familjet mafioze bazohen në lidhjet e gjakut, numri i anëtarëve të klanit është i kufizuar dhe lidhjet mes tyre priren të jenë shumë të forta. Si rezultat, infiltrimi në mafi është pothuajse i pamundur. Anëtarët e grupeve të tjera etnike mund të pranohen vetëm për të kryer punë një herë ose dytësore. Familjet mafioze shqiptare janë të organizuara në 4–6 ose më shumë nivele; një strukturë e tillë u mundëson atyre të ruajnë aftësinë e veprimit organizativ edhe në rast se kapen disa nga anëtarët apo grupet e saj.[9]

Klanet sipas rajonit në Shqipëri Mafia shqiptare ka klane në mbarë botën. Në Shqipëri ka klane që veprojnë në qyteza apo qytete të caktuara. Çdo rajon kontrollohet nga familje të ndryshme mafioze që mbikëqyrin operacionet ndërkombëtare. Në Shijak, klani Xhakja është i fuqishëm dhe ka një histori të gjerë familjarësh kriminalë.[10] Familje të tjera të shquara mafioze shqiptare që veprojnë në Shqipëri dhe përreth saj përfshijnë; Familja e krimit Bregus ose "Bregu", e drejtuar nga Armir Bregu, i cili vuan dënimin në Mbretërinë e Bashkuar, familja Osmani, Kerkiku, Caushi, Shehu, Kakami dhe Hasani[11] dhe "Banda e Lushnjës" bosi i së cilës "Aldo Bare"“ që atëherë është arrestuar dhe ndjekur penalisht.

Ritualet dhe kodet e sjelljes Besa Mafia shqiptare përdor termin besa, që do të thotë "besim", si emërtim për "kodin e nderit" të tyre.[12] Gjatë procesit të rekrutimit, një anëtar i përfshirë në mafian shqiptare duhet të bëjë betimin. Betimi më pas konsiderohet i shenjtë sepse përkufizohet si Besë. Besa është jashtëzakonisht e rëndësishme në kulturën shqiptare, dhe konsiderohet një kontratë verbale besimi. Sidomos në veri të Shqipërisë, kur dikush i jep dikujt Besën e tij, dikujt i ka dhënë jetën dhe do ta mbrojë dikë me jetë.

Përfshirja në qeveri Krimi i organizuar u përhap në Shqipëri në fillim të viteve '90, pas rënies së komunizmit. Shantazhi, frikësimi dhe shantazhi u bënë të zakonshme.[13] Një raport i vitit 2003 nga Zyra e Koordinatorit Special të Paktit të Stabilitetit për Evropën Juglindore thekson se "Shqipëria është parajsa e tregtisë së paligjshme. As shteti dhe as policia nuk paraqesin problem për shefat e drogës: ju mund të blini politikanë dhe nuk është Rrallë kur një drejtues i bandës kriminale punon në ndonjë institucion shtetëror”.[14] Grupet mafioze shqiptare shpesh përfshihen në aktivitete kriminale dhe politike për të ndikuar në zhvillimet politike. Kryeministrat shqiptarë Sali Berisha dhe Edi Rama kanë qenë të dy të lidhur me grupet e krimit të organizuar në Shqipëri.[13]

Aktiviteti ndërkombëtar Sipas Departamentit Amerikan të Shtetit, “Shqipëria është shtylla kryesore e krimit të organizuar në mbarë botën dhe pika kryesore e trafikut të drogës, armëve dhe emigrantëve në mallra të falsifikuara”.[15] Përveç kësaj, "kartelet 'kombëtare' dallohen nga mungesa e hierarkisë vertikale, dhe të kontrolluara nga grupet familjare. Katër klane të mëdha kontrollojnë 20 familje që qeverisin gjithashtu trafikun e qenieve njerëzore, prostitucionin, shantazhin, grabitjet e makinave dhe pastrimin e parave", shkruan Sputnik.

Deri në vitet 1990, shqiptarët e Kosovës shërbenin si korrierë për bandat turke. Megjithatë, një rritje e shpejtë e migrimit të shqiptarëve në Evropën Perëndimore krijoi rrjete të përhapura të krimit të organizuar, duke çuar në marrjen e shqiptarëve të të gjithë tregtisë ilegale që vinte në Evropën Perëndimore nëpërmjet Ballkanit.[14] Shqipëria përjetoi një rritje të bandave dhe tregtisë së drogës pas kolapsit ekonomik gjatë viteve 1990, të shkaktuar nga skemat piramidale në 1997. Mbështetja e ekonomisë në tregtinë dhe kontrabandën e drogës ka bërë që vendi të shpallet si i vetmi narko-shtet i Evropës.[16 ][17]

Organizatat mafioze turke dhe italiane janë partnerët kryesorë të mafies shqiptare në trafikun e drogës. Këta të fundit, sipas Sputnik, mbajnë lidhje me zyrtarët, policinë, doganat, inteligjencën dhe madje edhe ushtrinë në vendet e tyre.[18]

Kinë Mafia shqiptare ka shtrirë aktivitetin e saj edhe në Kinë. Kjo pasi autoritetet kineze kanë zbuluar aktivitetin mafioz shqiptar, përfshirë rrjetet e trafikut të drogës dhe prostitucionit. Raportet thonë se mafia është e përfshirë në transportin e drogës në qytete të ndryshme kineze. Më tej, pas kontrabandës së drogës, ata përfshihen në kontrabandën me qenie njerëzore të shtetasve kinezë drejt Evropës.[19]

Izraeli Qeveria izraelite ka konfirmuar shqetësimin e saj se mafia shqiptare ka përhapur ndikimin e saj në sistemin bankar të vendit. Agjencia izraelite e inteligjencës ka bërë thirrje për një bashkëpunim të ngushtë midis Izraelit dhe Shqipërisë për të luftuar pastrimin e parave. Drejtori i Përgjithshëm i Ministrisë së Drejtësisë, Dr. Guy Rotkopf vuri në dukje; "Ky është një hap i rëndësishëm në bashkëpunimin ndërkombëtar midis vendeve tona për të luftuar pastrimin e parave me forcën e ligjit dhe për të thelluar marrëdhëniet midis Izraelit dhe vendeve të tjera".[20]

Australia Një hetim i gjatë i News Corp Australia ka gjetur se një grup mafioz shqiptar - i udhëhequr nga disa nga njerëzit më të kërkuar të Australisë - kanë krijuar "infiltrim të rrënjosur" në pothuajse çdo nivel të shoqërisë australiane dhe sipas Policisë Federale Australiane:

Krimi i Organizuar Evropian, kryesisht mafia shqiptare është tani një nga kërcënimet më të mëdha të krimit të organizuar për Australinë, aq i rrënjosur dhe i disiplinuar dhe me ndikim në komunitetet lokale, sa e ka bërë këtë një sfidë serioze për t'u goditur.

Grupi i drejtuar kryesisht nga Australia, i udhëhequr nga ish-identiteti i Kings Cross Vaso Ulić, një emigrant malazez i cili u largua nga Australia në 2005 për t'u kthyer më, tani ishte i lidhur në rrjet për t'u bërë një nga grupet më të mëdha të krimit transnacional në botë që importonte gjashtë tonë në vit vetëm në Australi. por shumë të tjera drejt dhe nga destinacione të tjera nga Afrika e Jugut në Evropë, Kinë, Nigeri dhe Amerikë me forca të ligjit nga Mbretëria e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara dhe Italia të përfshirë në ndjekjen e tyre.

Vaso Ulic është një malazez 55-vjeçar etnik, i cili emigroi në Australi në vitin 1979 dhe brenda pak vitesh punonte si një ushtar këmbësorësh që drejtonte drogën dhe paratë përgjatë famëkeqit Golden Mile of Kings Cross, por që tani shihet si një Mbreti i një organizate kaq të madhe, shumë pak dërgesa droge hyjnë në Australi pa dijeninë ose lejen e tij.

Është konfirmuar se prokuroria në Mal të Zi, ku banon Ulic, ka dosje të gjerë për Ulic dhe figura të tjera në vend si pjesë e një urdhër-arresti ndërkombëtar për të shkatërruar kartelin.[21]

Një vlerësim i brendshëm i policisë i transmetuar Qeverisë Federale pretendon se kriminaliteti i tyre tani shtrihet në mbarë botën me lidhje të drejtpërdrejta të krimit të organizuar australiano-shqiptar me klanet dhe kartelet famëkeqe meksikane dhe kolumbiane dhe triadat aziatike, duke përfshirë grupin 14K, krerët e krimit të Afrikës së Jugut dhe grupet kriminale italiane dhe holandeze. me kryesisht Melburn, Sydney, Queensland, Australia e Jugut dhe Tasmania duke përdorur bandat e motoçikletave si pjesë e rrjetit kombëtar të shpërndarjes dhe zbatimit për shqiptarët.

Evropë Belgjika Në vitin 1989, kryeministri belg Paul Vanden Boeynants u rrëmbye në një komplot të organizuar nga Basri Bajrami. Bajrami u njoh nga autoritetet si pjesëtar i mafies shqiptare në atë kohë.[22] Mafia shqiptare i ka rrënjët e thella në Belgjikë, e cila së fundmi ishte temë e një programi special në Channel One belg RTBF. Gazetarët u përpoqën të hetojnë rrënjët e krimit të organizuar shqiptar, por janë ankuar se është shumë e vështirë të depërtosh në strukturën dhe organizimin e mafies shqiptare, por ata ranë dakord që mafia shqiptare vepron sipas modelit të asaj italiane, krimi i së cilës është pjesë e “veprimtaritë e familjeve të tëra” dhe që ka një hierarki të përcaktuar qartë. Sipas burimeve belge, mafia shqiptare në Bruksel ka monopolin e aktiviteteve të tilla si "pazaret e narkotikëve dhe armëve".[23]

Franca Mafia shqiptare në Francë përshkruhet se ka monopol mbi shumë transaksione kriminale, përfshirë trafikun e armëve dhe drogës. Mafia shqiptare ka një bazë të fortë në Francë, e cila është një strategji kyçe pasi transaksionet e tjera parësore mbikëqyren në vendet fqinje nga familje dhe klane të ndryshme mafioze.[24] Mediat franceze kanë deklaruar se "Në shumë qytete të Francës ekziston një rrjet i mafies shqiptare që merret me trafik narkotikësh dhe prostitucioni. Është një rrjet shumë i organizuar dhe është shumë e vështirë të gjesh rrënjët dhe të depërtosh në të".[25] ]

Greqia Një raport i vitit 2013 nga shërbimet greke të sigurisë dhe policia greke mbi krimin e organizuar shqiptar në Republikën Helenike doli në përfundimin se mafia shqiptare kontrollon afërsisht pesëdhjetë për qind të trafikut të qenieve njerëzore, tetëdhjetë për qind të shpërndarjes me pakicë të heroinës dhe nëntëdhjetë për qind të importit të paligjshëm të vogël. armëve në Greqi dhe se rreth pesëdhjetë për qind e grabitjeve me armë të shtëpive dhe bizneseve në vend janë kryer nga shqiptarë. Analiza nxori gjithashtu lidhje midis nacionalizmit shqiptar dhe krimit të organizuar.[26]

Italia Afërsia gjeografike, aksesi në BE. përmes Italisë, dhe lidhjet me kriminalitetin kalabrez dhe pulias kanë kontribuar të gjitha në zgjerimin e kriminalitetit shqiptar sipas skenarit italian.

Faktorë të mëtejshëm në lidhje me ekonominë e kanë bërë kriminalitetin shqiptar edhe më konkurrues. Në fakt, disa organizata që arritën në Itali në fillim të viteve 1990, depërtuan në rrjetin e narkotrafikut të Lombardisë, të drejtuar nga 'ndrangheta'. Drejtuesit e mafias shqiptare kanë arritur marrëveshje të qëndrueshme me organizatat kriminale italiane, gjithashtu edhe me mafien, kështu që kanë fituar legjitimitet në shumë qarqe ilegale, duke diversifikuar aktivitetet e tyre për të shmangur arsyet e konfliktit me struktura të ngjashme pritëse. Pra, trafiku shqiptar i drogës është shfaqur në Pulia, Siçili, Kalabri dhe Kampani.[27]

Rruga tregtare Mafia shqiptare thuhet se përdor rrugë specifike tregtare për të transportuar lëndë narkotike dhe emigrantë të paligjshëm drejt Italisë. Rruga e tyre jugore është nëpërmjet Malit të Zi dhe Shqipërisë. Qasja më pas arrihet në Itali me varkë.[citimi i nevojshëm]

Mafia siciliane – Cosa Nostra Që nga fillimi i viteve 1990, Italia ka shtypur fort mafian siciliane. Sipas zv/drejtorit të Qendrës për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare (CSIS), në fund të viteve 1990 mafia u përpoq t'i mbijetonte kësaj goditjeje duke krijuar një marrëdhënie "simbiotike" me familjet e krimit shqiptar të njohura si tarifat, të cilat siguruan luftën. Siçilianët kontribuojnë në një sërë shërbimesh në operacionet e tyre në të gjithë Italinë. Sot, dy grupet mafioze siciliane dhe 'Ndrangheta' besohet se u kanë dhënë shqiptarëve prostitucionin, lojërat e fatit dhe trafikun e drogës në territoret përgjatë bregdetit të Adriatikut. Madje, një raport i CSIS pretendonte se ky partneritet kishte rezultuar aq i suksesshëm sa mafia siciliane krijoi një 'selinë' në Vlorë, një qytet bregdetar në Shqipërinë jugore në fund të viteve 1990.[28]

Emigrantët klandestinë shqiptarë nisën të mbërrinin në portet italiane në vitin 1991. Në vitin 1997, emigracioni kishte rënë nën kontrollin e grupeve kriminale shqiptare dhe italiane, duke forcuar marrëdhëniet mes tyre.[29] Bandat kriminale shqiptare kanë krijuar kohët e fundit në Siçili marrëdhënie interesi me Cosa Nostra-n.[30]

Sacra Corona Unita Mafia shqiptare duket se ka krijuar marrëdhënie të mira pune me mafian italiane,[30] Më 27 korrik 1999 policia në Durrës (Shqipëri), me assi italian.qëndrim arrestoi një nga kumbarët e "Sacra Corona Unita", mafia italiane e Pulias. Kjo lidhje shqiptare duket se konfirmon se Sacra Corona Unita dhe mafia shqiptare janë "partnerë" në Pulia/Itali dhe delegojnë disa aktivitete kriminale.[30] Kështu, në shumë zona të Italisë, tregu i kanabisit, prostitucionit dhe kontrabandës drejtohet kryesisht nga shqiptarët.

Kamorra Roberto Saviano, shkrimtari italian, një ekspert i Kamorrës Napolitan në veçanti dhe mafias italiane në përgjithësi, foli për mafian shqiptare si një "mafia jo më e huaj" për Italinë dhe theksoi se shqiptarët dhe italianët kanë një marrëdhënie "vëllazërore". mes njëri-tjetrit. Saviano vë në dukje se Camorra nga Napoli nuk mund t'i kuptojë klanet mafioze ruse, të cilat nuk bazohen në lidhjet familjare, dhe ndjen afinitet më të madh me familjet e krimit shqiptar.[31]

'Ndrangheta Në një televizion shqiptar Top Channel TV, Saviano vazhdoi të thoshte se fraksioni shqiptar dhe ai italian janë "një nga të njëjtat" dhe se ata nuk e konsiderojnë njëri-tjetrin si të huaj.[32] Lidhjet me mafian e Kalabrisë, Ndrangheta, ekzistojnë në Italinë Veriore. Disa figura kyçe të mafies shqiptare duket se banojnë shpesh në qytetet kalabreze të Africo, Platì dhe Bovalino (Itali), feude të Ndrangheta.[30]

Sipas Shërbimit Federal të Inteligjencës Gjermane, Bundesnachrichtendienst (BND), në një raport të zbuluar për një gazetë të Berlinit, deklaron se 'Ndrangheta "vepron në bashkëpunim të ngushtë me familjet mafioze shqiptare në lëvizjen e armëve dhe lëndëve narkotike përtej kufijve porozë të Evropës". [33]

Società foggiana Sipas raportimeve të shumta, organizata brutale kriminale nga Foggia, e njohur si Società foggiana, ka disa kontakte me mafian shqiptare, veçanërisht në lidhje me biznesin e trafikut të drogës, duke krijuar gjithashtu rrugë droge nga Shqipëria në Foggia.[34] Në vitin 2020 policia italiane vuri re se ekziston një skemë në qytetin e San Severo, në provincën e Foggias, mes shqiptarëve dhe Società foggiana.[35]

Holanda Sipas policisë holandeze, grupet kriminale shqiptare kryesojnë importin e kokainës nga Amerika e Jugut, transportimin nëpërmjet portit të Roterdamit dhe shpërndarjen e mëtejshme drejt vendeve të tjera evropiane nga Amsterdami. Krahas trafikut të kokainës, mafia shqiptare në Holandë merret edhe me trafikun e qenieve njerëzore dhe mashtrimin e pronave.[36] Në qershor 2019, qeveria e Holandës kërkoi pezullimin e udhëtimit pa viza për shqiptarët, duke përmendur pretendimet se mafia shqiptare është e lirë të lëvizë nëpër Evropë për shkak të regjimit pa viza të Bashkimit Evropian.[37]

Skandinavia "Mafia etnike shqiptare është shumë e fuqishme dhe jashtëzakonisht e dhunshme," tha Kim Kliver, kryehetues për krimin e organizuar në Policinë Kombëtare Daneze. Autoritetet e zbatimit të ligjit vlerësojnë se familje të ndryshme mafioze shqiptare mund të kontrabandojnë deri në 440 paund heroinë në vit në Skandinavi në çdo kohë të caktuar.[38]

Spanja Sipas autoriteteve spanjolle, mafia shqiptare përbëhet nga fraksione të fuqishme të organizuara. Në një raport nga autoritetet spanjolle, fraksionet kanë depërtuar në banka dhe prona industriale. Ata janë shumë aktivë në Madrid dhe Costa Del Sol.[39]

Zvicra Zëvendësprokurorët e Gjenevës deklarojnë se mafia shqiptare është një nga më të fuqishmet në mesin e tetë mafiozëve të identifikuar në botë.[40] Organizatat e tjera mafioze në mbarë botën janë organizatat mafioze ruse, kineze (Triada), japoneze (Yakuza), mafia italiane, kolumbiane (kartelet e drogës) dhe organizatat meksikane (kartelet e drogës). Mafia shqiptare kontrollon të gjithë rrjetin e trafikut të heroinës në Gjenevë të Zvicrës.[41] Zëvendësprokurorët publikë të Gjenevës shtuan gjithashtu se mafia shqiptare “po pastron një pjesë të të ardhurave në ekonominë e Gjenevës, restorante, bare, prona të paluajtshme dhe kabare”.[40]

Mbretëria e Bashkuar Bandat mafioze shqiptare besohet se janë kryesisht pas trafikimit të seksit, kontrabandës së emigrantëve, si dhe punës me bandat turke në Southend-on-Sea, të cilët kontrollojnë tregtinë e heroinës në Mbretërinë e Bashkuar.[42][43] Edhe pse i njohur veçanërisht për trafikun e seksit, veçanërisht në Britaninë e Madhe, është thënë se biznesi kryesor i paligjshëm i mafias shqiptare në Evropë dhe në Mbretërinë e Bashkuar për sa i përket marzheve të fitimit është tani trafiku i kokainës.

Zëvendës oficerët e skuadrës vlerësojnë se "shqiptarët tani kontrollojnë më shumë se 75 për qind të shtëpive publike të vendit dhe operacionet e tyre vetëm në Soho të Londrës vlejnë më shumë se 15 milionë funte në vit". Thuhet se ata janë të pranishëm në çdo qytet të madh në Britani, si dhe në shumë qytete më të vogla, duke përfshirë Telford dhe Lancaster, pasi kanë luftuar kundër kriminelëve rivalë në luftërat e terrenit. Grupet shoqëruese brenda organizatave gjithashtu do të fshehin aktivitetet e tyre kriminale brenda restoranteve, bareve dhe klubeve në një përpjekje për të mbetur të fshehtë.[44]

Gangsterët shqiptarë u përfshinë gjithashtu në grabitjen më të madhe të parave në historinë e krimit britanik, grabitjen e Securitas prej 53 milionë paund në 2006.[45]

Sipas Agjencisë Skoceze të Krimit dhe Zbatimit të Drogës (SCDEA), Grupet mafioze shqiptare janë zhytur në tregtinë e drogës dhe veseve brenda botës së krimit skocez. SCDEA vë në dukje se grupet mafioze shqiptare kanë krijuar një bazë në trafikun e armëve dhe drogës në Skoci.

Mafia shqiptare në Britaninë e Madhe është shumë e përfshirë në prostitucion dhe së bashku me mafien turke kontrollojnë më shumë se 70% të tregut të prostitucionit në Londër.

Në vitet e fundit mafia shqiptare ishte e përfshirë më shumë në trafikun e drogës (Hellbanianz)[46] sesa në prostitucion dhe shitën më shumë se 500,000 kilogramë drogë vetëm në Londër. mafia shqiptare është ngjitur në krye të një tregu prej pesë miliardë eurosh (5.3 miliardë dollarë). Grupi përdor lidhjet e tij në Amerikën e Jugut për të transportuar kokainë me cilësi të lartë, me çmim të ulët, heroinë dhe marihuanë në qarqet evropiane, veçanërisht në Mbretërinë e Bashkuar. Një artikull në The Guardian vuri në dukje se "vlerësimi i fundit i kërcënimit kriminal në Mbretërinë e Bashkuar thotë se shqiptarët janë jashtëzakonisht të aftë në zhvillimin e marrëdhënieve dhe 'krijimin e lidhjeve me OCG-të e tjera [bandat e krimit të organizuar]'".[47] Bashkëpunimi midis shqiptarëve dhe grupeve të tjera ekzistuese. ka ndihmuar në rritjen e shpejtë të trafikut të drogës në të gjithë rajonet e banuara të Mbretërisë së Bashkuar.

Amerika e Veriut Kanadaja Mafia shqiptare është vendosur fort në qytetet kanadeze, si Toronto, Montreal dhe Vankuver. Shqiptarët janë të përfshirë në aktivitete të ndryshme të jakës së bardhë, si mashtrimet me pasuritë e paluajtshme dhe shëndetësore. Për më tepër, ata janë të angazhuar në veprimtari ndërkufitare midis Shteteve të Bashkuara dhe Kanadasë, e cila përfshin kontrabandën e drogës dhe pastrimin e parave.[48]

Një raport i Shërbimit të Inteligjencës Kanadeze të Sigurisë vuri në dukje se megjithëse krimi i organizuar në Kanada është zhvendosur në struktura më shumë-etnike dhe me bazë të lirshme, termi "mafia" përdoret vetëm për të identifikuar "tre të mëdhenjtë", të cilët kanë struktura hierarkike që janë etnike dhe racore. , dhe kulturalisht homogjene: mafia italiane, shqiptare dhe ruse.[49]

Shtetet e Bashkuara Mafia shqiptare në Shtetet e Bashkuara mendohet se rrit shumë fuqinë e tyre dominuese dhe është një nga organizatat kriminale më të dhunshme në veprim, veçanërisht me lidhjet e tyre të forta në Bashkimin Evropian.[50]

Në Shtetet e Bashkuara, bandat shqiptare filluan të aktivizoheshin në mesin e viteve 80, kryesisht duke marrë pjesë në krime të nivelit të ulët, si vjedhje me banesa dhe grabitje. Më vonë, ata do të lidheshin me familjet e krimit të Cosa Nostra-s përpara se përfundimisht të forcoheshin mjaftueshëm për të operuar organizatat e tyre AM0B ose A•M013 mbiemrin e Mafias Shqiptare të Detroitit Camaj.[51]

Gjatë hetimeve të kryera nga ekspertë të FBI-së në qytetin e Nju Jorkut dhe zonat përreth kundër mafies shqiptare, u vu re se mafia shqiptare ishte shumë e përhapur dhe tepër e fshehtë për të depërtuar. Për më tepër, megjithëse ka pasur një sërë operacionesh të kryera nga FBI për të shkatërruar krimin e organizuar si fraksionet italiane dhe ruse, mafia shqiptare vazhdon të jetë e përhapur në Nju Jork në një numër relativisht të lartë.[52]

Në vitin 2011, një turmë shqiptaro-amerikane me bazë në Nju Jork u dënua me sukses nga zyra e prokurorit amerikan të Nju Jorkut. Ai u koordinua nga Forca Ndërkombëtare e Narkotikëve Strike (e përbërë nga DEA, NYPD, ICE/HSI, Policia e Shtetit të Nju Jorkut, IRS dhe Marshallët e SHBA). Turma amerikano-shqiptare u përshkrua se kishte "qindra anëtarë, punëtorë dhe klientë të lidhur në tre kontinente" dhe trafikonte drogë nga Detroiti, Kanadaja, Meksika, Holanda, Kolumbia, Peruja dhe Venezuela. Ata ishin gjithashtu në bashkëpunim të ngushtë me familje të tjera mafioze me bazë në Bashkimin Evropian.

Sipas Jerry Capeci, eksperti kryesor kombëtar i mafies amerikane "Gangsterët shqiptarë janë kriminelët e fundit etnikë që prezantohen nga autoritetet si konkurrencë për mafiozët e vjetër dhe që po vdesin. Ashtu si hulumtuesit irlandezë, kubanë, rusë, kinezë dhe grekë përpara tyre, Shqiptarët nuk janë konkurrencë serioze për atë që F.B.I. e quan krim të organizuar tradicional, turmë italiane. Nuk ka aq sa duhet."

FBI thotë se "ata nuk demonstrojnë ende sofistikimin e vendosur kriminal të organizatave tradicionale Euroaziatike ose La Cosa Nostra (LCN). Nuk ka asnjë 'mafië' të vetme ballkanike të strukturuar në mënyrë hierarkike si LCN tradicionale. Përkundrazi, grupet e krimit të organizuar ballkanik në këtë vend e përktheu strukturën e tyre klanore në Shtetet e Bashkuara. Ato nuk janë të përcaktuara apo të organizuara qartë dhe përkundrazi janë të grupuara rreth një lideri qendror ose liderësh."[54]

Në fillim të vitit 2012, Shtëpia e Bardhë sanksionoi mbretin e dyshuar të mafias shqiptare, Naser Kelmendin, për trafik droge. Presidenti amerikan Barack Obama njoftoi Kongresin duke thënë se ai kishte sanksionuar Kelmendin sipas Aktit Kingpin, të zbatuar nga Zyra e Departamentit të Thesarit të SHBA-së për Kontrollin e Pasurive të Huaja (OFAC). Kalmendi dyshohet se ka udhëhequr një nga familjet më të forta kriminale shqiptare etnike në Ballkan, sipas Trea

Departamenti i survejimit. Ai ka qenë prej kohësh i dyshuar për drejtimin e një organizate të madhe që trafikon heroinë, kokainë dhe anhidrid acetik, një lëndë e parë që përdoret në prodhimin e heroinës, në Evropë përmes Ballkanit.[55]

Organizata Rudaj (Nju Jork) Artikulli kryesor: Organizata Rudaj

Alex Rudaj jashtë Bar Jimbo's në Astoria, Queens më 15 Prill 2003 Një nga organizatat kriminale më të njohura shqiptare ishte Organizata Rudaj. Në tetor 2004, Byroja Federale e Hetimit (FBI) arrestoi 22 burra që punonin për të. Mes tyre ishte Alex Rudaj, kreu i organizatës, arrestimi i të cilit i dha fund efektivisht punës së Rudajt. Arrestimet u bënë menjëherë pasi burrat hynë në territorin e familjes së krimit Lucchese në Astoria, Queens, Nju Jork, dhe supozohet se rrahën dy anëtarë të familjes Lucchese.

Emri Rudaj vjen nga kreu i organizatës. Sipas The New York Times botuar në janar 2006, "Duke filluar në vitet 1990, Korporata, e udhëhequr nga një njeri i quajtur Alex Rudaj, krijoi lidhje me figura të themeluara të krimit të organizuar duke përfshirë anëtarë të familjes së krimit Gambino, thonë autoritetet. Më pas, përmes negociatat ose në përballje të armatosura, shqiptarët dolën vetë, duke guxuar të luftonin me familjet Lucchese dhe Gambino për territor në Queens, Bronx dhe Westchester County, thonë prokurorët.[56]

Në vitin 2001, mafiozët shqiptarë sulmuan një vendtakim Gambino në Astoria, Queens, duke i dërguar një mesazh të pacipë familjes. Klubi, i quajtur Soccer Fever, tani ishte i tyre. Shtatë burrat që pushtuan klubin e bodrumit me ndriçim të dobët grisën nyjen, qëlluan me pistoleta dhe e rrahën me gjak menaxherin e klubit, thonë prokurorët. Ishte një lëvizje e guximshme dhe e paimagjinueshme para gushtit 2001.[57]

Udhëheqësi i Gambino, Arnold Squitieri kishte mjaftuar dhe donte të fliste me këta mafioz mashtrues. "Ulja" u zhvillua në një pikë karburanti në një zonë pushimi pranë kthesës së Nju Xhersit. Squitieri nuk erdhi vetëm; njëzet mafiozë të armatosur Gambino shoqëruan shefin e tyre. Alex Rudaj nga ana tjetër kishte arritur të sjellë vetëm gjashtë anëtarë të ekuipazhit të tij. Sipas agjentit të fshehtë të FBI-së, Joaquin Garcia, i cili depërtoi në familjen e krimit Gambino gjatë kësaj periudhe, Squitieri i tha Rudajt se argëtimi kishte mbaruar dhe se ata duhet të ndalonin së zgjeruari operacionet e tyre. Më pas shqiptarët dhe Gambinos nxorrën armët. Duke e ditur se ishin më të shumtë në numër, shqiptarët kërcënuan se do të hidhnin në erë pikën e karburantit me të gjithë brenda. Kjo përfundoi diskutimin dhe të dy grupet u tërhoqën.[58]

Deri në vitin 2006, të gjithë aktorët kryesorë të përfshirë në këtë "ulje" ishin në burg. Rudaj dhe Familja e tij e Gjashtë ishin nxjerrë nga rruga në tetor 2004 dhe u akuzuan për një sërë akuzash shantazhi dhe bixhozi. Pas një gjyqi, Rudaj dhe nëntogerët e tij kryesorë u shpallën të gjithë fajtorë. Në vitin 2006, Rudaj, në atë kohë 38-vjeçar, u dënua me 27 vjet burg. Rivali i tij Arnold Squitieri u dënua në një rast të palidhur me shantazh dhe u dërgua në burg për shtatë vjet.[58]

"Ajo që kemi këtu mund të konsiderohet si një familje e gjashtë krimi", pas pesë organizatave mafioze - Bonanno, Colombo, Gambino, Genovese dhe Lucchese - tha Fred Snelling, kreu i divizionit kriminal të FBI-së në Nju Jork.[59]

Potenciali Duke folur në mënyrë anonime për "City Paper" të Philadelphia, një anëtar i "Kielbasa Posse", një grup mafioz etnik polak, deklaroi në vitin 2002 se polakët janë të gatshëm të bëjnë biznes me "pothuajse këdo. Dominikanë. Zezakët. Italianët. Bandat e rrugëve aziatike. rusët. Por ata nuk do t'i afrohen turmës shqiptare, shqiptarët janë shumë të dhunshëm dhe shumë të paparashikueshëm”.[60]

Turma polake u ka thënë bashkëpunëtorëve të saj se shqiptarët janë si mafia e hershme siciliane - klanore, të fshehtë, të mbindjeshëm ndaj çdo lloj fyerjeje dhe shumë të shpejtë për të përdorur dhunën për hir të hakmarrjes.[60]

Hondurasi Informacionet e besueshme nga Hondurasi flasin për aktivitet të frikshëm mafioz shqiptar. Sipas raportimeve të WikiLeaks, grupet mafioze shqiptare janë të lidhura me politikanë të ndryshëm të Amerikës së Jugut, dhe kanë vënë në lëvizje për të lëvizur asetet e tyre të fshehura në banka të ndryshme. Në raportin e WikiLeaks thuhet më tej se grupet mafioze shqiptare janë pre e rëndë në Amerikën Qendrore, ku të gjitha rrugët të çojnë në kokainën kolumbiane. Grupet mafioze shqiptare po pastrojnë para përmes bankave në Honduras dhe po investojnë një sasi të madhe në projekte ndërtimi për të fituar më tej ndikim në Amerikën e Jugut.[61]

Mafiozët e shquar shqiptarë Zef Mustafa ishte bashkëpunëtor i familjes Gambino me seli në Nju Jork. Ai u deklarua fajtor për pastrim parash.[62] Xhevdet Lika ishte një mbret amerikano-shqiptar që ishte famëkeq brenda botës së krimit të Nju Jorkut. Në librin Contract Killer nga Hoffman dhe Headley, u vu re se edhe pse i tij nuk është një emër familjar në botën e sipërme amerikane si "Al Capone" ose "John Gotti", Xhevedet "Joe" Lika ishte i njohur në botën e krimit ndërkombëtar. . Libri gjithashtu vuri në dukje; “Ai nuk i pëlqente italianët dhe e lanë vetëm sepse ishte shumë i dhunshëm, si japonezëtsi kamikazët, mafiozët e tij sulmues të rëndë do të shkonin pas John Gotti, Paul Castellano, apo edhe presidenti Reagan, nëse Lika do ta jepte fjalën. Nuk kishte si t'i ndalonte njerëzit e tillë dhe mafiozët e dinin këtë”.[63] Joseph Ardizzone ishte shqiptar etnik nga Siçilia dhe themeluesi dhe shefi i parë i familjes së krimit në Los Anxhelos[citim i nevojshëm] Princ Dobroshi është një nga më të mëdhenjtë e heroinës në Evropë. Alfred Shkurti (i njohur edhe si Aldo Bare) është bosi i një prej sindikatave kriminale më famëkeqe në Shqipëri të njohur si "Banda e Lushnjës" ("Banda e Lushnjës"). Sipas autoriteteve shqiptare, Banda e Lushnjës është një nga grupet më famëkeqe të krimit të organizuar me qendër në Lushnjë, Shqipëri, i cili ka operacione ndërkombëtare.[64] Sipas autoriteteve shqiptare, Banda e Lushnjës, nën drejtimin e Aldo Bare "udhëheq një nga rrjetet më të rëndësishme ndërkombëtare të trafikut të drogës"[64] Ismail Lika ishte, sipas FBI-së, një mafioz shqiptar aktiv në qytetin e Nju Jorkut në vitet 1980. I quajtur "Mbreti i krimit të drogës në Nju Jork", Ismail Lika lëshoi një kontratë me prokurorët e Rudy Giuliani në 1985. I kapur me të paktën 125 milionë dollarë heroinë, Lika lëshoi një kontratë 400,000 dollarë për prokurorin Alan Cohen dhe detektivin Jack Delemore, të dy. vendosur nën kujdestarinë mbrojtëse.[citimi i nevojshëm] Lul Berisha është lideri i një klani famëkeq me qendër në Durrës, Shqipëri. I njohur si “Banda e Lul Berishëve”, klani, për nga struktura e tij komplekse është i angazhuar në lëvizjen e trafikut të drogës dhe armëve dhe aktivitete të tjera kriminale në të gjithë Evropën. Sipas autoriteteve gjermane dhe shqiptare, klanet e trafikut ndërkombëtar të drogës dhe armëve shtrihen në Turqi, Bullgari, Itali dhe Gjermani.[65] Armand Krasniqi është një ish-mbret i mafias shqiptare me bazë në Zagreb, Kroaci. Sipas gazetës kroate Jutarnji List, Krasniqi udhëhoqi një klan të fuqishëm mafioz me operacione ndërkombëtare.[32] Naser Xhelili u krijua nga autoritetet suedeze si "Lidhja Shqiptare" në Suedi. Operacionet e klanit Xhelili përfshijnë trafikun e drogës dhe armëve në dhe rreth Suedisë.[32] Vëllezërit Osmani janë, sipas Shërbimit Federal të Inteligjencës Gjermane (Bundesnachrichtendienst), "figurat më të rëndësishme të krimit të organizuar në Hamburg dhe qytete të tjera në Gjermani".[66] Myfit Dika është ish-mbreti i drogës i “Ndërmarrjeve kriminale ballkanike”; një organizatë kriminale ndërkombëtare e cila shtrihej nga Kanadaja, Shtetet e Bashkuara, deri në Evropë.[67] Kapllan Murat është mafioz më famëkeq i Belgjikës. Ai ishte një nga organizatorët e rrëmbimit të ish-kryeministrit belg Paul Vanden Boeynants në 1989. Tre ditë më vonë, kriminelët botuan një shënim në gazetën kryesore të Brukselit Le Soir, duke kërkuar 30 milionë franga belge si shpërblim. Boeynants u lirua fizikisht i padëmtuar një muaj më vonë, më 13 shkurt, kur autorëve u pagua një shpërblim i pazbuluar.[68] Gjavit Thaqi është lider i "Organizatës Thaci", e cila është një sindikatë e krimit të organizuar me bazë në Nju Jork. Organizata Thaçi kontrollon qelizat e shpërndarjes së drogës në të pesë lagjet e New York City dhe Albany. Sipas FBI-së, Organizata Thaçi ka operacione ndërkombëtare në Kanada, Shtetet e Bashkuara dhe Evropë.[69] John Alite, i njohur gjithashtu si "Johnny Alletto" (lindur më 30 shtator 1962), është një mafioz shqiptar me bazë në Nju Jork. Një ish-bashkëpunëtor i familjes së krimit Gambino, ai ishte një zbatues i John A. Gotti në vitet 1980 dhe 1990. Pas ekstradimit nga Brazili në vitin 2006, ai u dënua në Tampa, Florida për disa akuza për komplot për vrasje, shantazh dhe akuza të tjera që rrjedhin nga gjoja se drejtonte një njësi të organizatës Gambino në Florida dhe u dënua në 2011 me 10 vjet burg (nga të cilat ai kishte shërbyer tashmë gjashtë). Ai ishte një dëshmitar i prokurorisë kundër ish-bashkëpunëtorëve, duke përfshirë Gotti dhe Charles Carneglia, në gjyqe të gjerë të shantazhit. Ndërsa ishte pjesë e organizatës Gambino, për shkak se familja e tij është shqiptare, jo italiane, Alite nuk mund të bëhej anëtar i organizatës. Naser Kelmendi është lideri i një Perandorie Kriminale Ballkanike, siç është shpikur nga autoritetet boshnjake. Sipas një raporti të paraqitur nga Interpoli, familja kriminale Kelmendi kryeson një nga organizatat më të fuqishme kriminale të organizuara jo vetëm në BeH, por në të gjithë rajonin. Organizata Kelmendi ka qenë e përfshirë në trafikun e drogës dhe cigareve, pastrim parash dhe huadhënie. Sipas raportit të Interpolit, ndikimi i organizatës arrin në Malin e Zi, Kosovë, Maqedoninë e Veriut, Kroaci, Serbi, Gjermani dhe Shtetet e Bashkuara.[70] Për më tepër, sipas CIA-s, Kalmendi udhëheq një nga familjet më të forta kriminale shqiptare etnike në Ballkan. Organizata e Kelmendit besohet se trafikon kokainë dhe heroinë, si dhe anhidrid acetik, një përbërës bazë në prodhimin e heroinës.[71] Naser Kelmendi u kap më 5 maj 2013.[72] Elvis Kelmendi ka bërë titujt kryesorë të lajmeve si një mbret i dhunshëm i drogës dhe u kap në maj 2013.[73] Luan Plakici, “Vice Mbreti" i mafies shqiptare në MB i cili u burgos për 10 vjet[74] (më vonë u rrit në 23 vjet)[75] për trafikim të grave pasi u premtoi atyre punë të mira. Erkman Rock, "Mbreti" i mafies shqiptare të Nju Jorkut dhe Nju Xhersit u shfaq në Amerikat më të kërkuar dhe u kap në maj 2012.[76] Baki Sadiki është kreu i mafies shqiptare në Sllovaki[77] Plaurent Dervishaj është një anëtar i shquar i mafias shqiptare që po ndiqet nga FBI në Shtetet e Bashkuara. Ai është aktualisht i listuar në listën e "Më të kërkuarve" të FBI-së, e cila dihet se ofron shpërblime financiare për individët që ndihmojnë në kapjen e tyre.[78][79] Dervishaj u gjet dhe u arrestua në Dubai, por u lirua në pritje të ekstradimit në Shqipëri.[80] Dukagjin Nikollaj është një anëtar i mafies shqiptare i cili figuron në listën e më të kërkuarve të FBI-së për krime të ndryshme.[81] Në kulturën popullore The Albanian Mob shfaqet në videolojën e vitit 2008 Grand Theft Auto IV dhe paketat e saj të zgjerimit, The Lost and Damned dhe The Ballad of Gay Tony, të tria të vendosura brenda Liberty City imagjinar (bazuar në Nju Jork). Ata operojnë kryesisht në distriktin Hove Beach të Broker (Bruoklyn) dhe Little Bay në Bohan (Bronx) dhe angazhohen në dhënien e kredive, zhvatje, marrje me kartë krediti dhe mashtrime me karta krediti. Ato shërbejnë si armë me qira për sindikatat më të fuqishme kriminale në qytet, kryesisht për familjen e krimit Ancelotti. Shqiptarët shërbejnë si antagonistët kryesorë në fazat e hershme të GTA IV, derisa lojtari i tremb duke vrarë liderin e tyre, Dardan Petrela. Më pas, lojtari ka për detyrë të sabotojë partneritetin e Mob-it Shqiptar me familjen Ancelotti, duke udhëhequr disa sulme kundër kësaj të fundit, duke e bërë atë të duket si punë dore e shqiptarëve. Një mafi e trilluar shqiptare është baza për komplotin e ekskluzivitetit të filmit Taken ku ata rrëmbejnë gra për trafik të paligjshëm seksual, përfshirë vajzën e protagonistit. Një nga bosët kryesorë të krimit në Gangs of London është Luan Dushaj (luajtur nga Orli Shuka), kreu i mafies së fuqishme shqiptare në Londër, Angli dhe një nga bashkëpunëtorët e familjes Wallace (ose Wallace Organisation), sindikata kryesore e krimit në Bandat e Londrës. Seriali Besa e ka linjën e tij kryesore narrative të vendosur në botën e mafies shqiptare. Seriali televiziv Law & Order: Organized Crime 8 episodet e para të sezonit 2 është një "hark" ku detektivi Elliot Stabler (Christopher Meloni) futet thellë në fshehtësi të mafias shqiptare të Nju Jorkut. Shiko gjithashtu Krimi në Shqipëri Ekonomia e Shqipërisë Zbatimi i ligjit në Shqipëri Mafia rumune Triada kineze Mafia ruse Mafia e Ukrainës Turma polake Mafia siciliane Mafia italo-amerikane Turma irlandeze Yarditë xhamajkane Ismail Lika Klani i Shqipërisë Etnike Lista e atentateve në Shqipëri Aleks Rudaj Marrë (ekskriminim) eaViSsi Referencat

 ""Cártel de Sinaloa" se alía con mafia albanesa". El Universal (në spanjisht). 15 shtator 2022. Marrë më 11 tetor 2022.
 "'Capo e padiskutueshme': Shqiptari pas një tubacioni kokaine në Evropë". Ballkan Insajt. 19 shkurt 2021. Marrë më 31 korrik 2021.
 "Perandoria Ndërkombëtare e Kokainës së Mafias Shqiptare". Planeti Kriminal: Perandoria Ndërkombëtare e Kokainës së Mafias Shqiptare. Zëvendës TV. 11 maj 2021. Marrë më 25 korrik 2021.
 Sheehan, Kevin; Feuerherd, Ben (19 tetor 2022). “Anthony Zottola, i dënuar për komplotimin e vrasjes së babait të Sylvester-it, bëhet i bardhë ndërsa gruaja shpërthen në lot”.
 "Mbretërit e kokainës: si mafia shqiptare kapi kontrollin e tregtisë së drogës në Mbretërinë e Bashkuar". Kujdestar. 13 janar 2019. Marrë më 25 korrik 2021.
 "Maja e ajsbergut: Policia franceze arreston trafikantët shqiptarë të heroinës, por bandat kriminale të Ballkanit shtrëngojnë kontrollin në të gjithë Evropën". International Business Times. 16 tetor 2012. Marrë më 26 tetor 2014.
 "Një hyrje në turmën New York-Shqiptare - Capital New York". Capitalnewyork.com. Arkivuar nga origjinali më 26 tetor 2014. Marrë më 26 tetor 2014.
 “Veprimtaria Kriminale Shqiptare”. Kosova.net. Marrë më 26 tetor 2014.
 "Forma e krimit të organizuar shqiptar". Rieas.gr. 13 prill 2000. Marrë më 22 qershor 2012.
 "Përkthe Google". Marrë më 26 tetor 2014.
 "Përkthe Google". Marrë më 26 tetor 2014.
 Hopkins, Nick (7 shtator 1999). “Mafia shqiptare synon Britaninë”. Kujdestar. Londra.
 Allum, Felia; Gilmour, Stan (2019). Manuali i Krimit të Organizuar dhe Politikës. Edward Elgar Publishing. fq. 89. ISBN 978-1-78643-457-9.
 Stojarová, Věra. "Krimi i organizuar në Ballkanin Perëndimor" (PDF). Revista HUMSEC (1): 108.
 Green, John (4 janar 2017). "Kapitalizmi i ri mafioz". mronline.org. Ylli i mëngjesit.
 Reed, Monty (6 qershor 2019). "Historia e brendshme e narko-shtetit të parë të Evropës". VICE.com.
 Daragahi, Borzou (27 janar 2019). "Kolumbia e Evropës": Si u bë Shqipëria e vogël selia e trafikut të drogës në kontinent. The Independent.
 Lajme, Shkodër (11 Nëntor 2016). "Rusët: 5 vitet e fundit, 75% e qartë globale të shikoni e drejton mafia shqiptare - Shkodra News". Arkivuar nga origjinali më 22 mars 2019. Marrë më 14 nëntor 2016.  {{cite web}}: Burim bosh (Ndihmë!): |last= ka një emër gjenerik (ndihmë)
 “Mafia shqiptare e shtrirë edhe në Kinë". Archived from the original on 7 March 2014. Retrieved 3 March 2014.
"Izraeli në alarm, mafia dhe zyrtarë shqiptarë në transaksione e fshehje pasurie – Agjencia Kombëtare e Lajmeve AMA". Ama-news.al. Archived from the original on 1 February 2017. Retrieved 22 June 2012.
"The Aussie Gangsters Behind One of the World's Biggest Drug Cartels". Couriermail.com.au. Retrieved 24 August 2018. (subscription required)
Mickolus, Edward F.; Simmons, Susan L. (12 January 2011). The Terrorist List [5 volumes]. ISBN 9780313374722. Retrieved 26 October 2014.
"Albania and Albanians around the world » Blog Archive » ALBANIAN MAFIA HAS DEEP ROOTS IN BELGIUM". Albaniacountry.info. 28 November 1999. Archived from the original on 2 April 2012. Retrieved 22 June 2012.
"I - Comment s'implante la mafia albanaise" (PDF). Archived from the original (PDF) on 7 March 2014. Retrieved 22 June 2012.
"Franca në alarm nga "mafia shqiptare", autoritetet: Vështirë t'i zbulohen rrënjët – Ora News". Ora News. Archived from the original on 26 October 2014. Retrieved 26 October 2014.
Organised Albanian crime destabilizing Greece Katerina Nikolas, DigitalJournal.com (10 January 2013)
"The growing Albanian Mafia: from the risk of area to the great alliaces". Gnosis.aisi.gov.it. Archived from the original on 26 October 2014. Retrieved 26 October 2014.
"Mafia International? Organised Crime in Central and Eastern Europe « The View East". Thevieweast.wordpress.com. 7 October 2011. Retrieved 22 June 2012.
Celestine Bohlen (19 March 1997), "Italian Port Is 'Tired of Seeing These Albanians'", The New York Times
Ralf Mutschke (Assistant Director, Criminal Intelligence Directorate) (13 December 2000), The Threat Posed by the Convergence of Organised Crime, Drugs Trafficking and Terrorism (written testimony to the U.S. Committee on the Judiciary Subcommittee on Crime), Interpol
Laura Delsere (20 October 2009). "Roberto Saviano on the mafia and Eastern Europe". Balcanicaucaso.org. Retrieved 22 June 2012.
"Klanet Mafioze Shqiptare". Lindja.hpage.com. Archived from the original on 15 June 2012. Retrieved 22 June 2012.
Hall, Allan; Popham, Peter (16 August 2007). "Mafia war blamed for shooting of six Italian men in Germany". The Independent. London. Archived from the original on 17 November 2010.
Trapanese, Luciano (15 December 2019). "Società foggiana: omicidi, riti e boss della quarta mafia". The wam (in Italian). Retrieved 27 April 2020.
"Il ruolo della 'Società Foggiana' su San Severo, dove è guerra aperta tra clan per la conquista del business della droga". FoggiaToday (in Italian). Retrieved 27 April 2020.
"Albanians play leading role in Amsterdam underworld: police". NL Times.
Network, EURACTIV (4 June 2019). "The Netherlands throws a spanner in Albania's EU hopes". www.euractiv.com.
"Midnight sun has a dark side". Listserv.buffalo.edu. Retrieved 22 June 2012.
"Ceuta Nostalgia.- Las Mafias en España" (in Catalan). Usuaris.tinet.cat. 20 August 2000. Archived from the original on 13 June 2012. Retrieved 22 June 2012.
"Albanian mafia behind Swiss heroin market < Europe < LEARN < Flare Network". Flarenetwork.org. Archived from the original on 22 July 2012. Retrieved 22 June 2012.
"Albanian mafia controls heroin trafficking in Geneva". The Times Of India.[dead link]
Thompson, Tony. Gangs: A Journey into the heart of the British Underworld, 2004 ISBN 0-340-83053-0
Aguiar, Shirin. "Focus: Gun Culture: 'My gun drives fear into people - once you got money and a gun, you got power'". The Independent. HighBeam Research. Archived from the original on 25 January 2013.
"Albanian gangs control violent vice networks". London: Times Online. 29 May 2012. Retrieved 22 June 2012.
"Securitas heist: Five found guilty of Britain's biggest robbery". Daily Mirror. 21 February 2006. Retrieved 22 June 2012.
"Kings of cocaine: how the Albanian mafia seized control of the UK drugs trade". the Guardian. 13 January 2019.
Townsend, Mark (13 January 2019). "Kings of Cocaine: how the Albanian mafia seized control of the UK drug trade". The Guardian.
"Powered by Google Docs". Retrieved 22 June 2012.
"report on organized crime" (PDF). Criminal intelligence Service Canada. Archived from the original (PDF) on 6 February 2013. Retrieved 22 June 2012.
"Five Families of New York City: Albanian Mafia fueling Al Qaeda terrorist activity in US: Kosovo schools and orphanages open". Fivefamiliesnyc.blogspot.com. 27 August 2010. Retrieved 22 June 2012.
[1] Archived April 24, 2008, at the Wayback Machine
"Mafia shqiptare ne SHBA Me e pasofistikuara por me e dhunshme se italianet e ruset". Shqiperia.com. Retrieved 22 June 2012.
"Will the Real Mob Please Stand Up". The New York Times. 5 March 2006.
"FBI—Balkan Enterprises". FBI. Archived from the original on 17 October 2014. Retrieved 26 October 2014.
"Albanian Mafia : MAFIA TODAY". Mafiatoday.com. Archived from the original on 24 September 2010. Retrieved 26 October 2014.
Fahim, Kareem (3 January 2006). "Beating Them at Their Own Game". The New York Times. Marrë më 22 qershor 2012.
 "Artikuj për shqipen sipas datës - Faqe 2". Lajmet e përditshme. Nju Jork.
 “Bosi shqiptar: Alex Rudaj – Gangsters Inc”. Gangstersinc.ning.com. 19 nëntor 2010. Marrë më 22 qershor 2012.
 “MAFIA” SHQIPËRIA E THYUR”. New York Post. Arkivuar nga origjinali më 20 shkurt 2012. Marrë më 22 qershor 2012.
 Brendan McGarvey (12 dhjetor 2002). "Një grup tjetër i armëve të Evropës Lindore lë shenjën e tij". Arkivuar nga origjinali më 29 maj 2009.
 landi thotë. "Ekskluzive/ Mafia shqiptare bëjnë pastroje dhe investojnë paratë e pista në Honduras – Agjencia Kombëtare e Lajmeve AMA". Ama-news.al. Marrë më 22 qershor 2012.
 Tom Robbins (15 shkurt 2005), "The Mob's Multimillion-Dollar Batter. Fed thonë se ky djalë i ashpër shqiptar lëkundet për ekipin e vjetër të John Gotti", Village Voice
 “SHO NUFF MOB STUDY – 15 NËNTOR 2005”. Gangstersinc.tripod.com. Arkivuar nga origjinali më 24 prill 2012. Marrë më 22 qershor 2012.
 "Mundësuar nga Google Docs". Marrë më 22 qershor 2012.
 "Banda e Durrësit: Vendimi i gjyqit, "burg për jetë" për 4 anëtarë" (në shqip). Forumi Shqiptar. Marrë më 22 qershor 2012.
 "The Hamburg Express. Lajme lokale për një komunitet ndërkombëtar. - Offline". Thehamburgexpress.com. Arkivuar nga origjinali më 2 prill 2012. Marrë më 22 qershor 2012.
 "FBI - Një i arratisur ndërkombëtar i FBI-së kapet në Toronto". Fbi.gov. Marrë më 22 qershor 2012.
 "Lista e rrëmbimeve". Docstoc.com. Arkivuar nga origjinali më 12 tetor 2012. Marrë më 22 qershor 2012.
 “Turma e Shqipërisë godet në zonë”. Times Union. 14 korrik 2011. Marrë më 22 qershor 2012.
 "Balkanblog: Die Super Mafia im Balkan des Naser Kelmendi Clans aus dem Kosova". Balkan-special.blogspot.com. 16 nëntor 2009. Marrë më 22 qershor 2012.
 Rubenfeld, Samuel (1 qershor 2012). "Obama vendos sanksione ndaj trafikantëve të dyshuar ndërkombëtarë të drogës - Rrymat e korrupsionit". The Wall Street Journal. Marrë më 22 qershor 2012.
 Arrestohet në Kosovë ‘Mbreti’ i krimit të njohur”. RadioEurope e Lirë/RadioLiberty. Marrë më 26 tetor 2014.
 Dënohet me katër vjet për vrasje në tentativë, djali i bosit të drogës Naser Kelmendi – Hetq. Hetq.am. Arkivuar nga origjinali më 2 gusht 2013. Marrë më 26 tetor 2014.
 "FBI e Skocisë paralajmëron se 25 bandat e huaja mafioze janë tani të lira". Herald Skocia. Marrë më 26 tetor 2014.
 “Dyfishohet koha e burgut të zëvendës shefit të rrjetit”. Lajmet BBC. 29 prill 2004.
 “Arrestohet në Toronto ‘Mbreti’ i mafias shqiptare”. Huffington Post. 25 maj 2012. Arkivuar nga origjinali më 26 tetor 2014. Marrë më 26 tetor 2014.
 Lubomir Makky, Mark Northrop (31 tetor 2012). “Harabin fiton 150 mijë euro pasi paditi prokurorin e përgjithshëm”. Spektator.sme.sk. Marrë më 26 tetor 2014.
 "Redinal Dervishaj u arrestua jashtë Çikagos pas vdekjes me thikë të Anthony Lacertosa në festën e fejesës së Lacertosa në Staten Island". CBS Nju Jork. 20 mars 2012. Marrë më 26 tetor 2014.
 “FBI-PLAURENT DERVISHAJ”. FBI. Arkivuar nga origjinali më 26 tetor 2014. Marrë më 26 tetor 2014.
 “U arrestua në Duabi/ Dalin detaje, si u shpall në kërkim nga SPAK, Plaurent Dervishaj”. CNA. 12 nëntor 2020.
 “FBI-DUKAGIN NIKOLLAJ”. FBI. Arkivuar nga origjinali më 26 tetor 2014. Marrë më 26 tetor 2014."