Albert Ramaj i lindur më 1971Kosovë është drejtues i Institutit Shqiptar (Albanisches Institut) në St. Gallen të Zvicrës.

A. Ramaj ka studiuar filozofinë dhe teologjinë katolike në Zagreb, Graz, Vjenë dhe Luzern. Ka disa publikime në gjuhë shqipe, gjermane dhe kroate në revista të ndryshme shqiptare dhe gjermane. Temat e publikimeve janë : hebrenjtë në Shqipëri e Kosovë, kanuni, tradita shqiptare, historiografia shqiptare, migrimi, integrimi, Kisha katolike në Kosovë e Shqipëri, religjionet, kriptokrishterizmi (Laramanizmi). A. Ramaj hulumton në arkiva të ndryshëm evropiane. Njohës i mirë i Krist Malokit dhe i Viktor E. Frankl (logoterapi). Ka përkthyer libra dhe artikuj të ndryshme nga gjuha gjermane në shqipe dhe anasjelltas (sidomos artikuj të Peter Bartl). Jeton më gruan Kristinën dhe djemt e vogël Martinin dhe Marinin në St. Gallen.

Disa nga publikimetRedakto

 • Thede Kahl/Izer Maksuti/Albert Ramaj (Hrsg.): Die Albaner in der Republik Makedonien. Fakten, Analysen, Meinungen zur interethnischen Koexistenz.
 • Krist Maloki: Refleksione – Kritikë (letrare), analiza dhe mendime. A. Ramaj (ed). Prishtina 2005.
 • Viktor E. Frankl: Ku Qëndron kuptimi i jetës. (A. Ramaj përktheu & ed.) Prishtina 2003.
 • Albert Ramaj: Gjurmëve të jetëkuptimit. Viktor Emil Frankl (1905-1997) dhe zvillimi i logoterapisë, in „Urtia“ S. 73-98.
 • Albert Ramaj: Burime dhe dëshmi. Stublla në dokumente arkivore austriake, shkolla, kriptokrishtenizmi në Karadak. Stublla im Kosovo. Die Geschichte, die Schule und das Krypto-Christentum der Karadakregion, St. Gallen 2008.
 • Albert Ramaj: Rettung von Juden in Albanien, in: G2W (Zürich), 2/2007 35. Jahrgang, S. 17-19.
 • Albert Ramaj: Krypto-Christentum im Kosovo, in: G2W (Zürich), 3/2007, S. S. 24-25.
 • Albert Ramaj: Jüdischer Albanologe Norbert Jokl, in: G2W (Zürich), 2/2007 35. Jahrgang, S. 24-25.
 • Albert Ramaj: Bedrängte Juden im Kosovo im Zweiten Weltkrieg, in: G2W (Zürich), 2/2007, S. 20-21.
 • Albert Ramaj: Orthodoxe Kirche nach dem Krieg, in: G2W (Zürich), 4/2007, S. 18 – 19.
 • Albert Ramaj: Die Rettung der Juden in Albanien und Kosovo Juden im in Albanien und Kosovo, in: David, (Wien) Nr. 73, 2007, S. 30-37.
 • Albert Ramaj: Kanuni në botën gjermanofone" (Der Kanun im Deutschsprachigen Raum), in: At Shtjefen Gjeçovi dhe Kanuni, Zagreb, 2007 S. 14-26.
 • Albert Ramaj: Lazër Mjeda në argjipeshkvinë Shkup-Prizren mes 1909-1921 (Sipas arkivit Austriak, emërimi tij, laramanizmi, largimi nga Prizreni). In: Imzot Lazër Mjeda - Mbrojtës dhe lëvrues i identitetit shqiptar. Albanisches Institut, St. Gallen 2011, ISBN 978-3-9523077-7-9, S. 47-172.

WeblinkRedakto

http://www.albanisches-institut.ch