Angazhimi në komunitet është përfshirja dhe pjesëmarrja në një organizatë për mirëqenien e komunitetit.

Përcaktimi i karakteristikave Redakto

Veprimet e vullnetarëve, të cilat përfshijnë dhënien e kohës personale për projektet në OJQ-të humanitare ose grupet fetare, janë forma të përfshirjes së komunitetit.[1] Angazhimi përgjithësisht motivohet nga vlerat dhe idealet e drejtësisë sociale.[2] Angazhimi i komunitetit mund të jetë vullnetarizmi në bankat e ushqimit, strehimoret për të pastrehët, programet e ndihmës emergjente, programet e pastrimit të lagjeve, etj.[3][4][5]

Përkufizohet gjithashtu si "një proces dinamik relacional që lehtëson komunikimin, ndërveprimin, përfshirjen dhe shkëmbimin midis një organizate dhe një komuniteti për një sërë rezultatesh sociale dhe organizative".[6] Si koncept, angazhimi përmban atribute të lidhjes, ndërveprimit, pjesëmarrjes dhe përfshirjes, të dizajnuara për të arritur ose për të nxjerrë një rezultat në nivele individuale, organizative ose shoqërore. Hulumtimi aktual pranon natyrën shoqërore të angazhimit. Prandaj, angazhimi i komunitetit ofron një qasje etike, refleksive dhe të përgjegjshme shoqërore ndaj marrëdhënieve komunitet-organizatë me praktikat e angazhimit që synojnë të kuptojnë dhe të jenë të përgjegjshëm ndaj nevojave, pikëpamjeve dhe pritshmërive të komunitetit.[7][8] Që kërkimi akademik të ketë ndikim, angazhimi i komunitetit është thelbësor, veçanërisht për kërkimin rreth çështjeve të shëndetit dhe mirëqenies së popullsisë.[9][10] Është e domosdoshme që studiuesit të përdorin qasje të angazhuara nga komuniteti ku anëtarët dhe organizatat e komunitetit dhe studiuesit punojnë krah për krah për të identifikuar problemet, për të bashkëzhvilluar zgjidhje dhe për të rekomanduar ndryshime politikash.

Angazhimi i komunitetit është një orientim me në qendër komunitetin i bazuar në dialog.[11] Angazhimi i komunitetit mundëson një kuptim më të kontekstualizuar të perceptimeve të anëtarëve të komunitetit për temat dhe kontekstet, dhe lehtëson marrëdhëniet më të forta ndërmjet dhe ndërmjet anëtarëve të komunitetit.[12][13] Rezultati i angazhimit të komunitetit është në fund të fundit kapitali social dhe rrjetet më të forta të marrëdhënieve.[14] Ndërsa organizimi i komunitetit përfshin procesin e ndërtimit të një lëvizjeje bazë që përfshin komunitetet, angazhimi i komunitetit kryesisht merret me praktikën e lëvizjes së komuniteteve drejt ndryshimit, zakonisht nga një pozicion i bllokuar ose i pezulluar në mënyrë të ngjashme.

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto

 1. ^ Marie Weil, Michael S. Reisch, Mary L. Ohmer, The Handbook of Community Practice, SAGE Publications, USA, 2012, p. 169
 2. ^ Nichole Georgeou, Neoliberalism, Development, and Aid Volunteering, Routledge, Abingdon-on-Thames, 2012, p. 103-105
 3. ^ Cathryn Crosby, Frederick Brockmeier, Student Experiences and Educational Outcomes in Community Engagement for the 21st Century, IGI Global, USA, 2016, p. 45
 4. ^ Paul A. Gaist, Igniting the Power of Community: The Role of CBOs and NGOs in Global Public Health, Springer, USA, 2009, p. 239
 5. ^ Yves Beigbeder, The Role and Statuts of International Humanitarian Volunteers and Organizations: The Right and Duty to Humanitarian Assistance, Martinus Nijhoff Publishers, Belgium, 1991, p. 83
 6. ^ Johnston, K. A. (2018). Toward a theory of social engagement. In K. A. Johnston & M. Taylor (Eds.), The Handbook of Communication Engagement (pp. 19-32). Hoboken, NJ: Wiley.
 7. ^ Johnston, K. A. (2018). Engagement. In R. L. Heath (Ed.), Encyclopedia of Strategic Communication: Wiley
 8. ^ Dada, Sara; McKay, Gillian; Mateus, Ana; Lees, Shelley (2019-12-11). "Lessons learned from engaging communities for Ebola vaccine trials in Sierra Leone: reciprocity, relatability, relationships and respect (the four R's)". BMC Public Health. 19 (1): 1665. doi:10.1186/s12889-019-7978-4. ISSN 1471-2458. PMC 6907283. PMID 31829223. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 9. ^ Turin, Tanvir Chowdhury; Chowdhury, Nashit; Haque, Sarika; Rumana, Nahid; Rahman, Nafiza; Lasker, Mohammad A A (gusht 2021). "Meaningful and deep community engagement efforts for pragmatic research and beyond: engaging with an immigrant/racialised community on equitable access to care". BMJ Global Health (në anglisht). 6 (8): e006370. doi:10.1136/bmjgh-2021-006370. ISSN 2059-7908. PMC 8383879. PMID 34426405.
 10. ^ Dada, Sara; Cocoman, Olive; Portela, Anayda; Brún, Aoife De; Bhattacharyya, Sanghita; Tunçalp, Özge; Jackson, Debra; Gilmore, Brynne (2023-02-01). "What's in a name? Unpacking 'Community Blank' terminology in reproductive, maternal, newborn and child health: a scoping review". BMJ Global Health (në anglisht). 8 (2): e009423. doi:10.1136/bmjgh-2022-009423. ISSN 2059-7908. PMID 36750272.
 11. ^ Taylor, Maureen; Kent, Michael L. (2014-10-20). "Dialogic Engagement: Clarifying Foundational Concepts". Journal of Public Relations Research (në anglisht). 26 (5): 384–398. doi:10.1080/1062726x.2014.956106. ISSN 1062-726X. S2CID 143995731.
 12. ^ Johnston, K. A., & Lane, A. (2018). Building relational capital: The contribution of episodic and relational community engagement. Public Relation Review. doi:https://doi.org/10.1016/j.pubrev.2018.10.006
 13. ^ Dada, Sara; De Brún, Aoife; Banda, Esther Namwaba; Bhattacharya, Sanghita; Mutunga, Zaccheous; Gilmore, Brynne (2022-09-12). "A realist review protocol on communications for community engagement in maternal and newborn health programmes in low- and middle-income countries". Systematic Reviews. 11 (1): 201. doi:10.1186/s13643-022-02061-9. ISSN 2046-4053. PMC 9465973. PMID 36096841. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 14. ^ Johnston, K. A., & Lane, A. (2018). Building relational capital: The contribution of episodic and relational community engagement. Public Relation Review. doi:https://doi.org/10.1016/j.pubrev.2018.10.006