Ariu me hunde te shtypur

gjini e gjitarëve


Ariu hund shtypur ose ariu fytyr shkurtër( Arctodus spp.) është një i ari i zhdukur që banonte në Amerikën e Veriut gjatë epoka së akullnajave nga rreth 1.8 Mya deri 11.000 vjet më parë. Ishte ariu më i zakonshëm i Amerikës së Veriut dhe ishte më i bollshëm në Kaliforni .[1] Ka dy lloje të njohura: Arctodus pristinus dhe Arctodus simus , me këtë të fundit konsiderohet të jetë një nga mishngrënësit më të mëdhenj tokësor të gjitarëve që ka ekzistuar ndonjëherë. Është hipotizuar se zhdukja e tyre përkon me Dryasin e Ri periudha e ftohjes globale duke filluar rreth 10,900 pes.

Arctodus
Vargu kohor: Middle Pleistocene to Early Holocene, 1.8–0.011 Ma
A. simus nga gropa katran La Brea
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Arctodus
Lloji i species
Arctodus pristinus
Leidy, 1854
Species
  • daggerA. pristinus (Leidy, 1854)
  • daggerA. simus (Cope, 1879)

Taksonomia Redakto

Emri i ariu hund shtypur rrjedh nga forma e kafkave të tyre, të cilat duket se kanë një nofull në mënyrë disproporcionale të shkurtër krahasuar me arinjtë e tjerë. Kjo karakteristikë ndahet edhe nga afërsia e tij ekzistuese me ariun e murrm . Megjithatë, ky shkurtim i dukshëm është një iluzion i shkaktuar nga hundët e tyre të thellë dhe rajonet e hundës së shkurtër. Emri shkencor i gjinisë, Arctodus , buron nga gjuha greke dhe do të thotë "dhëmbi ariu".

Evolucioni Redakto

 
Restaurimi i Arctodus simus

Ariu hund shtypur me një grup të mbartur të njohur si Tremarctinae , e cila u shfaq në Amerikën e Veriut, gjatë pjesëve më të hershme të epokës së vonshme të Mycenit në formën e Plionarctos , një gjini që konsiderohej paraardhësi i Arktodit . Gjatë Shkëmbimit të Madh Amerikan që pasoi bashkimin e Amerikës së Veriut dhe Jugut, tremarktinat pushtuan Amerikën e Jugut, duke çuar në evolucionin e Arktotherium dhe të ariut moderne me syze ( Tremarctos ornatus ). Edhe pse historia e hershme e Arctodus është e njohur keq, ajo me sa duket u bë e përhapur në Amerikën e Veriut nga mosha Kansan rreth 800,000 vjet më parë.

Arctodus simus parë u shfaq gjatë epoka e akullnajave mesme në Amerikën e Veriut , rreth 800.000 vjet më parë, duke filluar nga Alaska në Misisipi , dhe ajo u zhduk rreth 11600 vjet më parë. Fosilet e saj u gjetën së pari në shpellën e Potter Creek, Shasta County, Kaliforni. Mund të ketë qenë gjitari më i madh mishngrënës që ka jetuar ndonjëherë në Amerikën e Veriut. Një skelet gjigant i Ariut hund shtypur është gjetur në Indiana, zbuluar në jug të Rochester. Ai është bërë e njohur në qarqet shkencore, sepse ajo ishte skeleti më i plotë i një ariu gjigand të shkurtër që u gjet në Amerikë. Kockat origjinale janë në Muzeun Fusha, Çikago.

Arctodus pristinus ka banuar në zonat më jugore, duke filluar nga Teksasi i veriut në Nju Xhersi në lindje, Aguascalientes , Meksiko  në jugperëndim dhe me përqëndrime të mëdha në Florida , më i moshuari nga lumi Santa Fe 1 vend i rrethit Gilchrist, Florida .

Përshkrimi Redakto

 
A. simus në krahasim me një njeri

Në një studim të fundit, u vlerësua masa e gjashtë mostrave A. simus, një e treta e tyre peshonin rreth 900 kg (1 ton të shkurtër), më i madhi ishte PSU 015 në 957 kg (2.110 lb), duke sugjeruar ekzemplarë që ishin të mëdha më të zakonshme se sa mendohet më parë. Ai qëndronte 8-10 metra (2.4-3.0 m) gjatë në këmbët e pasme ndërsa një mostër e madhe do të kishte qenë 11-12 metra (3.4-3.7 m) e gjatë me një vertikale 14 metra (4.3 m) krah për krah. Kur shëtiste në të katër këmbët, ai qëndronte lart në shpatull: ishte mjaft e gjatë për të parë një njeri në sy. Në shpellën Riverbluff, Misuri, një seri e shënjave të thua deri në 15 metra (4.57 m) të lartë janë gjetur përgjatë murit të shpellës duke treguar arinj fytyr-shkurtër deri në lartësi prej 3.66 m.

Ushqimi Redakto

 
Kocka e krahut të mastodonit amerikan me shenja të dhëmbëve nga A. simus

Studiuesit nuk pajtohen me dietën e Arktodusit . Analiza e eshtrave nga Alaska tregoi përqendrime të larta të azotit-15 , një izotop stabil i azotit të grumbulluar nga ngrënësit e mishit, pa asnjë dëshmi të gëlltitjes së vegjetacionit. Bazuar në këto prova, A. simus ishte sugjeruar të ketë qenë shumë mishngrënës dhe si një i rritur do të kishte kërkuar 16 kg (35.3 lb) mish në ditë për të mbijetuar. Të tjerë theksojnë se speciet do të kishte pasur një dietë të larmishme nëpër vargje të tij, dhe se aksionet e kafkës së ariut hund shtypur e shumë karakteristika me arinj barngrënës dhe ka të ngjarë të ketë ka përfshirë disa çështje e bimëve në dietën e saj.

Një propozim për zakonet e saj grabitqare parashikon A. simusin si një grabitqar brutal që mbytën gjitarët e mëdhenj të Pleistocenit me forcën e madhe fizike. Megjithatë, disa sugjerojnë se pavarësisht se ishin shumë të mëdhenj, gjymtyrët e saj ishin shumë të hidhura për një strategji të tillë sulmesh.

Për shkak se këmbët e tij të gjata mundësuan atë të shkonte në shpejtësi prej 50-70 km / h, një hipotezë alternative është se ajo mund të ketë gjuajtur duke rrahur herbivorët e Pleistocenit, si kuajt e egër dhe antilopat saiga , si një gepard ashtu si në të njëjtën kohë, duke fituar emrin e saj " duke mbartur ".Megjithatë, gjatë ndjekjes së kafshëve të shpejta të lojës, masa masive fizike e ariut do të ishte një hendikep. Skeletët e Arktodusit nuk artikulojnë në një mënyrë që do të lejonte kthesa të shpejta - një aftësi që kërkohet nga çdo grabitqar që mbijeton duke ndjekur grabitjen e shkathët. Një studim i vitit 2010 zbuloi se tiparet "me këmbë të gjata" të ariut janë një iluzion i krijuar nga mbrapa relativisht e shkurtër e kafshës.

 
Kafka e A. simus

Arktodusi lëvizur në një lëvizje paking si një deve , kuajt dhe arinjtë moderne, duke e bërë atë ndërtuar më shumë për qëndrueshmëri se sa për shpejtësi të madhe. A. simus , sipas këtyre argumenteve, ishte i sëmurë të pajisur të jetë një grabitqar aktive, duke çuar disa në përfundimin se kjo ishte një kleptoparasite , duke përdorur madhësinë e tij e madhe për të trembur grabitqarët më të vegjël, të tillë si uqërit e tmerrshëm ,macet dhëmbë-shpatë , dhe luanët amerikanë, ose i ndiqte ata dhe i vidhte ushqimin e tyre. Kjo ide u sfidua në një studim të vitit 2013 të veshin mikro-të dhëmbëve të arinjve të ndryshëm dhe të zhdukur. Studiuesit arritën në përfundimin se ariu hundë-shtypur nuk ishte pastrues i pastër dhe në fakt ishte edhe më pak një pastrues sesa ari modern polar. Një studim i vitit 2010 arriti në përfundimin se speciet nuk ishin as super-grabitqar, as pastrues i pastër, por një omnivor oportunist si ariijnt modern.

Disa autorë gjithashtu sugjerojnë që ariu hundë shtypur dhe ariu i shpellës ishin omnivorë, si shumica e arinjve modernë dhe të parët mund të kenë ngrënë bimë në varësi të disponueshmërisë.

Refernca Redakto


  1. ^ "Brown, Gary (1996). Great Bear Almanac. p. 340. ISBN 978-1558214743". {{cite web}}: Mungon ose është bosh |url= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)