Arsimi informal është një term i përgjithshëm për atë lloj arsimi që mund të organizohet jashtë një kurrikule të strukturuar. Arsimi informal përfshin interesat e nxënësve apo studentëve brenda një programi mësimor në një klasë të rregullt, por nuk është domosdoshmërisht i kufizuar në atë mjedis. [1] Ai funksionon përmes bisedimit, eksplorimit dhe zgjerimit të përvojës. Ndonjëherë ekziston një lidhje e qartë objektive me një plan më të gjerë, por jo gjithmonë. Qëllimi është t'u sigurojmë nxënësve ose studentëve, mjetet të cilat u duhen për të arritur përfundimisht në materiale më komplekse. [2] Ai mund t'i referohet formave të ndryshme të arsimit alternativ, të tilla si: arsimimi në shtëpi, autodidakticizmi (vetëmësimi), puna e të rinjve dhe Mësimi informal

Arsimi informal përbëhet nga një mënyrë aksidentale dhe/ose e qëllimshme e bashkëpunimit për informacione të reja. [2] Mund të jetë i bazuar në diskutime dhe të përqendrohet në tejkalimin e boshllëqeve midis parametrave tradicionale të klasës dhe jetës jashtë klasës. [3]

Shiko gjithashtu Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Rogoff, Barbara; Callanan, Maureen; Gutiérrez, Kris; Erickson, Frederick (mars 2016). "The Organization of Informal Learning". Review of Research in Education (në anglisht). 40: 356–401. doi:10.3102/0091732x16680994.
  2. ^ a b Rogoff, Barbara (2003). The Cultural Nature of Human Development (në anglisht). Oxford University Press. ISBN 9780199813629.
  3. ^ Callanan, Maureen; Cervantes, Christi; Loomis, Molly (2011). "Informal Learning". WIREs Cognitive Science (në anglisht). 2: 646–655. doi:10.1002/wcs.143.

Bibliografi Redakto

  • Brown, J. S., Collins, A., & Duguid, P. (1989). Situated cognition and the culture of learning. 18(1), 32.
  • Blyth, C. (2008). The Art of Conversation. London: John Murray.
  • Callanan, M., Cervantes, C., & Loomis, M. (2011). Informal learning.2, 646. doi:10.1002
  • Dewey, J. (1933). How We Think. New York: D. C. Heath.
  • Rogoff, B. (2003). The cultural nature of human development. NY: Oxford University Press.
  • Sennett, R. (2012) Together. The rituals, pleasures and politics of cooperation. London: Allen Lane.
  • Zeldin (1999). Conversation: How Talk Can Change Your Life. London: Harvill Press.