Arteria (nga greqishtja αρτηρία) është një enë gjaku nëpërmjet së cilës gjaku largohet prej zemrës.

Arteriet sipas rregullës e transportojnë gjakun e oksigjenuar, përveç arterieve pulmonale të cilat transportojnë gjak të paoksigjenuar. Në arteriet e njeriut ndodhen 20% e të gjithë volumit të gjakut.

Arteria më e madhe në trupin e njeriut është aorta me diametrin prej rreth 3 cm

Zemra e pompon gjakun neper nje sisrem gypash, te qyajtur ene gjaku.

Disa nga enet e gjakut mbartin gjak nga zemra ne trup.

Keto quhen arterie.

Ato japin pulsin nga forca e rrahjes se zemres.

Llojet e arterieveRedakto

 • Tipi muskulor – ndodhen relativisht larg zemrës dhe janë formuese të tensionit.
 • Tipi elastik – ndodhen pranë zemrës.

NdërtimiRedakto

Muri i arterieve është i ndërtuar nga tri shtresa, nga ana e gjakut emrat latin:

 1. Tunica interna (edhe Intima), e clia ka edhe tri nënshtresa:
  • Endoteli
  • Statum subendoteliale
  • Membrana elastika interna
 2. Tunica media
 3. Tunica externa (edhe Adventia)