Askos (Enë qeramike)

Enë qeramike në greqin e lashtë, që përdorej për të mbajtur lëngje, kryesisht vaj

Askos (në greshtjen e lashtë ἀσκός "tub"; shumës: ἀσκοί - askoi) është emri i vendosur në terminologjinë moderne, për një lloji të lashtë ene qeramike greke, e përdorur për të hedhur sasi të vogla lëngjeve, të tilla si vaji. Ajo është e njohur për formën e sheshtë dhe nga lëfyti në një ose në të dy skajet, e që mund të përdoret gjithashtu si vegje. Ata ishin zakonisht të pikturuar, si vazot dhe përdoreshin kryesisht për mbajtjen e vajrave dhe për mbushjen e llambave me vaj.

Një askos jashtëzakonisht i madh, Luvër.

Lidhje të jashtmeRedakto

BibliografiaRedakto

  • Robert Manuel Cook, Greek Painted Pottery, London ; New York, Routledge, 1997, pp. 222-223, ISBN 0-415-13860-4.