Asterix është personazh fiktiv dhe protagonisti kryesor i serisë strip Asterix.[1] Ai është luftëtar i pamposhtur i fshatit dhe shok i Obelix.

Asterix me Obelix dhe Gauls të tjerë

Përmbledhje e personazhit Redakto

Lindur në vitin 85 para erës sonë, Asterix është një luftëtar i vogël, por i patrembur dhe dinak, gjithnjë i etur për aventura të reja. Ai jeton në vitin 50 para erës sonë në një fshat Gaulish që ndodhet në veriperëndim të Armorica. Asterix është një nga anëtarët më të zgjuar dhe më të ndjeshëm të fshatit, prandaj ai zakonisht zgjidhet për çdo mision të rrezikshëm, të rëndësishëm ose ekzotik. Ndryshe nga shumica e fshatarëve të tjerë, ai nuk fillon ose nuk bashkohet me grindjet për argëtimin e tij, edhe pse ai gëzon një luftë të mirë kur ka arsye. Ai rrallë përdor armë, duke preferuar të mbështetet në lajthitë e tij dhe, kur është e nevojshme, grushtat e tij (të shtrenjta magjike) - edhe pse ai mban shpatën me të kudo që shkon, ai tregohet të jetë vetëm një shpatë mesatare. Ajo që bën për të jetuar, nuk njihet kurrë me të vërtetë, edhe pse shpesh shfaqet duke kryer punë ose duke blerë dhe gjuetuar. Sidoqoftë, në Asterix dhe Kazani thuhet qartë se as ai, as Obelix kurrë nuk kanë bërë asgjë për të fituar para.

Megjithëse asnjë interes romantik nuk është prezantuar për Asterix, duket qartë se Asterix është më i prekshëm se shoku i tij më i mirë Obelix për bukurinë e grave. Asterix duket 'i rënë në dashuri' pas marrjes së një puthje nga Falbala drejt fundit të Asterix Legjionarit dhe mbetet kështu deri në strip e fundit. Ai gjithashtu duket i prekur nga një puthje nga Latraviata, protagonistja femër në Asterix dhe Latraviata, edhe pse duket se efektet e Latraviatës në Asterix mund të kenë shkuar më thellë, pasi ai reflekton mbi të (ose ndoshta diçka tjetër) gjatë udhëtimit prapa fshatit të tyre. Përsëri, ndërsa shumë njerëz mund të bien dakord që Asterix dhe Obelix të ndajnë të njëjtat ndjenja për të njëjtën grua, Falbala (duke gjykuar nga mënyra se si Asterix shpesh e sheh, e beson, i bindet dhe madje shkon aq larg sa ta puthë në një hipnotikë trance) thjesht mund të jetë një akt instinktesh që ngrihet nga vetmia, pasi të dy Asterix dhe Obelix shpesh nuk afrohen me gratë. Në film Asterix & Obelix: Misioni Kleopatra, ai bëhet i entuziazmuar nga shërbëtorja e Kleopatrës Giemeakis (puthja e të cilit dëshmon të ketë një efekt dramatik në Asterix, duke e bërë atë të aftë për bëmat mbinjerëzore pa përdorimin e ilaçit magjik), por kjo nuk bazohet në asgjë nga librat origjinale.

Një nga veçoritë më të njohura të Asteriksit është përkrenia e krahut të tij, krahët e së cilës shpesh bien në pozicione që përputhen me shprehjet e tij. Ajo i ngjan ngushtë helmetës me krahë të paraqitur në pako të cigareve Gauloises.

Familja Redakto

Prindërit e Asterix Astronomix dhe Sarsaparilla janë ish-fshatarë që tani jetojnë në qytetin e Condatum dhe ka kushërinj në Britannia (Britani). Asterix gjithashtu ka një kushëri të parë, dy herë të hequr, i quajtur Anticlimax. Ai ndan ditëlindjen e tij me Obelix, të cilët edhe prindërit jetojnë në Condatum.

Mosha Redakto

Një gag i rastit është se mosha e Asterix është 'e papërcaktuar'. Megjithatë, seria është vendosur vetëm pak vite pas Betejës së Alesisë (52 pes) sipas datës së dhënë në mbulesën e brendëshme të secilës çështje. Në Mburoja Arverniane, është shumë e qartë se ai nuk luftonte në betejë, prandaj ka shumë të ngjarë që ai ishte shumë i ri në atë kohë. Sipas historisë, Jul Çezari ka lindur në vitin 100 pes, kështu që nëse Asterix u lind 35 vjet pas Cezarit dhe tregimi i Asterix është e bazuar në 50 pes, që e vë moshën e përafërt Asterix në 35 vjet dhe atë të Jul Çezarit në 50 vjet.

Portretizimi Redakto

Në të gjitha versione të animuara franceze (1967-2014), zëri i Asterix u bë nga Roger Carel. Në anglisht, zëri i Asterix u bë nga dublues të ndryshëm, si Lee Payant, Seán Barrett, Jack Beaber, Bill Oddie, Henry Winkler, Craig Charles, Paul Giamatti, Ken Kramer dhe Jack Whitehall.

Në seritë që u adoptuan në live-action, Asterix portretizua nga Christian Clavier (Asterix & Obelix: Misioni Kleopatra dhe Asterix & Obelix kundër Çezarit), Clovis Cornillac (Asterix në Lojërat Olimpike) dhe Édouard Baer (Asterix & Obelix në Shërbim të Madhërisë së Saj)

Referime Redakto

  1. ^ "The characters - Asterix - The official website". www.asterix.com (në anglishte amerikane). Marrë më 2018-10-04.