Atheneu i Naukratis (greqishtja e lashtë: [Ἀθήναιος ὁ Nαυκρατίτης ose Nαυκράτιος, Athēnaios Naukratitēs ose Naukratios] Error: {{Lang}}: text has italic markup (help); Latin: [Athenaeus Naucratita] Error: {{Lang}}: text has italic markup (help)) ishte një retor (orator) dhe gramatikan grek, që jetoi rreth fundit të shekullit II dhe fillimit të shekullit III. Suda thotë vetëm se ai ka jetuar në kohën e Marcus Aurelius, por përbuzja me të cilën ai flet për Commodus, i cili vdiq në vitin 192, tregon se ai i mbijetoi atij perandori. Ai ishte një bashkëkohës i Adrantusit .

Disa nga veprat e tij kanë humbur, por Deipnosophistae me pesëmbëdhjetë vëllime ka mbijetuar. Në veprën e tij gjejmë të dhëna edhe për ilirët.

Shih edhe Redakto

Literatura Redakto

  • David Braund and John Wilkins (eds.), Athenaeus and his world: reading Greek culture in the Roman Empire, Exeter: University of Exeter Press, 2000.  ISBN 0-85989-661-7.
  • Christian Jacob, The Web of Athenaeus, (Hellenic studies, 61), Washington, DC: Center for Hellenic Studies at Harvard University, 2013.