Avioni ushtarak është çdo avion me krahë fiks ose me krahë rrotullues që operohet nga një shërbim i armatosur ligjor ose kryengritës i çdo lloji. Avionët ushtarakë mund të jenë luftarak ose jo luftarak:

  • Avionët luftarakë janë krijuar për të shkatërruar pajisjet ose personelin e armikut duke përdorur mjetet e tyre të avionëve. Avionët luftarakë zakonisht zhvillohen dhe prokurohen vetëm nga forcat ushtarake.
  • Avionët jo luftarakë nuk janë të dizajnuar për luftim si funksioni i tyre kryesor, por mund të mbajnë armë për vetëmbrojtje. Këto kryesisht funksionojnë në role mbështetëse dhe mund të zhvillohen ose nga forcat ushtarake ose nga organizatat civile.
Një F-16 Fighting Falcon (udhëheqës), P-51D Mustang (poshtë), F-86 Sabre (lart) dhe F-22 Raptor (zvarritës) fluturojnë në një formacion që përfaqëson katër gjenerata të avionëve luftarakë amerikanë.

Shiko edhe Redakto

Referenca Redakto