Një avion (anglisht:aircraft) është një makinë që është në gjendje të fluturojë duke fituar mbështetje nga ajri, ose në përgjithësi, nga atmosfera e një planeti. Ato i kundërvihen forcës së gravitetit duke përdorur ngritje statike ose duke përdorur ngritje dinamike të krahëve [1], ose në disa raste me ngritje vertikale nga posht-lart me motorët reaktiv, rasti i helikopterëve.

NASA duke testuar avionët

Metodat e ngritjesRedakto

Më i lehtë se ajri - aerostatiRedakto

 Artikulli kryesor: Aerostati.

Më i rëndë se ajri - aerodynesRedakto

Krahë të fiksuaraRedakto

RotorcraftRedakto

Dizajni dhe NdërtimiRedakto

Avionët janë të projektuar në bazë të shumë faktorëve si klienti dhe kërkesa prodhuese, protokollet e sigurisë dhe kufizimet fizike dhe ekonomike. Për shumë lloje të avionëve procesi i projektimit është i rregulluar nga autoritetet kombëtare të përshtatshmërisë të fluturimeve.

Pjesët kryesore të një avioni janë të ndarë në përgjithësi në tri kategori:

  • Struktura përbëhet nga elementet kryesore për ngarkim dhe pajisjet përkatëse.
  • Sistemi shtytës (nëse është me energji) përfshin burim energjie dhe pajisje përkatëse.
  • Avionics përfshin sistemet e kontrollit, navigimit dhe komunikimit, yakonisht të natyrës elektronike.

ReferimetRedakto

  1. ^ "Aircraft - Define Aircraft at Dictionary.com". Dictionary.com. Marrë më 1 prill 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)