Balto (1919 - 1933) ishte një qen i racës Haski Siberian po ashtu ishte edhe qen slite i cili udhëhoqi ekipin e qenve të cilët në viti 1925 për shkak të kushteve të këqija ishte bëre e pamundur transportimi i ilaçeve AnchorageAlaska e deri Nenana në Alaskë.Gjysma e rrugës ishte bëre me tren derisa për shkak të kushteve të këqija dhe motit të acartë detyra per ti dërguar ilaçet apo me konkretisht (Antitoksimet) në Nenana. ket detyr e mori për siper slita e qenëve me udhëheqsi qeni-t Balto i cili ishte qeni eksploruesit amerikan Samuel Balto. Balto i cili udhëhoqi slitën e qenve pasi që drjtuesi i saj ishte plagusor nga aksident i rend dhe Balto arriti ti sillte ilaqet antitoksin në Nenana me 2 shkurt 1925 dhe arriti të shpëtonte mijra njerz dhe fëmijet e sëmur nga epidemia e rënd qe kishte rën në qytetin NenanaAlaskë. Dhe Balto jetoi në deri në moshën 14 vjeqare në vitin 1933.

Statuja e Balto-së në Nju-Jork

MirnjohjeRedakto

  • Balto edhe pse ishte nje qen ai u nderua me mirnjohje si Hero i Qytetit nga Gurvenatori i Alaskës sepse ai shpetoi fëmijet e semur nga epidemia dhe jeten e nje piloti nga amerika.
 
Trupi i blcamuar i Balto-se ne koshtin zeologjik ne Kleveland te Shtetve te Bashkuar

TrashigimaRedakto

Filmat dhe veprat tjera qe u ben per nder te tijRedakto

  • 1995 Balto (film)
  • 2002 Balto II: Wolf Quest
  • 2004 Balto III: Wings of Change

etj...

ReferncatRedakto