Batiskafi është një anije e mbyllur vetëlëvizëse e pajisur me mjete të posaçme për të bërë kërkime e studime në thellësitë e deteve e të oqeaneve.[1] Auguste Piccard, shpikësi i batiskafit të parë, e kompozoi emrin batiskaf duke përdorur fjalët greke βαθύς bathys ("thellë") dhe σκάφος skaphos ("anije").

Batiskafi "Trieste", përpara zhytjes së vetme të tij nëkanalin Mariana
Batiskafi "Trieste" në 1958


Batiskafi i parë i ndërtuar në Shqipëri ishte batiskafi "Rinia", i ndërtuar nga Thoma Berberi në vitin 1977.[2]

Referime

Redakto
  1. ^ Brand, V (1977). "Submersibles – Manned and Unmanned". South Pacific Underwater Medicine Society Journal. 7 (3). ISSN 0813-1988. OCLC 16986801. Arkivuar nga origjinali më 1 gusht 2008. Marrë më 2008-07-10.
  2. ^ "Batiskafi "Rinia", një ëndërr e bërë realitet". Konica.al. 2019-08-24. Marrë më 2022-07-30.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)