Bekim Sejranoviç (Brčko, 1972 - Oslo, 21 maj 2020), shkrimtar boshnjako-kroat, [1] me prejardhje shqiptare.[2]

JetaRedakto

Bekim Sejranoviç lindi në 1972 në Brçko. Në 1985 u transferua në Rijekë ku ndoqi shkollën detare dhe studioi kroatistikë. Që nga viti 1993, ka jetuar në Oslo të Norvegjisë, ku ka magjistruar për letërsi të sllavëve të Jugut në Fakultetin i Historisë dhe Filozofisë. Nga viti 2011 deri në vitin 2014 jetoi në Lubjanë, dhe nga maji 2015 ai jetoi dhe punoi në Zagreb.

Nga viti 2000, ai ka punuar si përkthyes i gjykatës dhe përkthyes letrar, ligjëroi norvegjishten për të huajt, shkroi dhe botoi në prozë. Romanet dhe tregimet e tij të shkurtra janë përkthyer në disa gjuhë të huaja: norvegjisht, anglisht, sllovenisht, maqedonisht, gjermanisht, çekisht, italisht dhe polonisht. [3] Ai fitoi çmimin "Meša Selimović" në 2009. Bekim Sejranoviq ishte anëtar i Shoqatës së Shkrimtarëve Kroatë.

Bekim Sejranoviqvdiç në 21 maj 2020, në moshën 48 vjeç.[4] [5] Pas pranimit të këtij lajmi, Ambasada e Bosnjës dhe Hercegovinës në Pragë uli flamurin e Bosnjës dhe Hercegovinës në gjysëm shtizë në të njëjtën ditë si një shenjë keqardhjeje për vdekjen e parakohshme të të ndjerit, vdekur para kohe, shkrimtarit Bekim Sejranoviç. [6]

Botime ne gjuhë të huajaRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/u-48-godini-umro-bekim-sejranovic-jedan-od-najcitanijih-bih-knjizevnika-studirao-je-u-rijeci-magistrirao-u-oslu-pamte-ga-i-splicani-1022376%7Ctitle=U[lidhje e vdekur] 48. godini umro Bekim Sejranović, jedan od najčitanijih BiH književnika, studirao je u Rijeci, magistrirao u Oslu, pamte ga i Splićani
  2. ^ https://klankosova.tv/vdes-shkrimtari-i-njohur-boshnjak-me-prejardhje-shqiptare/
  3. ^ http://ba.n1info.com/Vijesti/a435525/Preminuo-Bekim-Sejranovic.html%7Ctitle=Preminuo[lidhje e vdekur] Bekim Sejranović
  4. ^ http://ba.n1info.com/Vijesti/a435525/Preminuo-Bekim-Sejranovic.html%7Ctitle=Preminuo[lidhje e vdekur] Bekim Sejranović|publisher=ba.n1info.com
  5. ^ https://klankosova.tv/vdes-shkrimtari-i-njohur-boshnjak-me-prejardhje-shqiptare/
  6. ^ https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/u-48-godini-umro-bekim-sejranovic-jedan-od-najcitanijih-bih-knjizevnika-studirao-je-u-rijeci-magistrirao-u-oslu-pamte-ga-i-splicani-1022376%7Ctitle=U[lidhje e vdekur] 48. godini umro Bekim Sejranović, jedan od najčitanijih BiH književnika, studirao je u Rijeci, magistrirao u Oslu, pamte ga i Splićani
  7. ^ Dio romana Sandale na portalu časopisa Sarajevske sveske broj 35-36