Belde (fjalë për fjalë "qytezë", i njohur gjithashtu si kasaba) do të thotë "fshat i madh me një komunë" në turqisht.

Të gjitha qendrat e provincave turke dhe qendrat e distrikteve kanë komuna, por fshatrat (dhe gjithashtu nënrrethimet) janë zakonisht shumë të vogla për të pasur komuna. Popullsia në disa fshatra mund të kalojë 2000 dhe në fshatra të tillë mund të krijohet një komunë e vogël në varësi të zgjedhjes së banorëve. Fshatra të tillë quhen belde. Deri në vitin 2014 numri i bashkive belde ishte rreth 1400. Megjithatë, më 30 mars 2014 me aktin nr. 6360 të gjitha fshatrat (ato me dhe pa komunë) u përfshinë në strukturën urbane të bashkive të rretheve në 30 krahina. Kështu komunat belde në 30 provinca u shfuqizuan. Numri i bashkive belde të shfuqizuara është 1040.[1]

Aktualisht, në 51 provinca, të cilat nuk janë në objektin e aktit nr. 6360, ka ende 394 komuna belde.

Referimet Redakto

  1. ^ Haber news Arkivuar 22 dhjetor 2015 tek Wayback Machine (në turqisht)