Qyteza

vendbanim më i madh se fshati por më i vogël se qyteti
(Përcjellë nga Kasabaja)

Qytezë ose kasaba është një vendbanim zakonisht më i madh se një fshat por më i vogël se një qytet. Definimi i madhësisë për atë se çka e bën një vendbanim të jetë "qytezë" ndryshon shumë në vende të ndyshme të botës.

Çeşme (Izmir, Turqi), një qytezë bregdetare turke me shtëpi të stilit rajonal dhe një kështjellë Osmane.
Qyteza historike e Skalica në Sllovaki.
Hum (Kroaci)

Përdorimi

Redakto

Historik

Redakto

Një term tjetër i trashëguar nga koha e Perandorisë Osmane është edhe kasabá (tr.shq. kasabája) në gjuhën standarde dhe toskërisht, kasabë-aKosovë dhe në Shkodër, për qendra të tilla si Kruja, Fieri, Gjakova dhe Tirana e periudhës osmane.[1]

Rishtazi

Redakto

Fjala qytezë ndan kuptim të njëjtë me fjalën e gjuhës angleze town, me fjalën e gjermane Stadt, me fjalën holandeze plaats, dhe me fjalën e gjuhës së vjetër nordike tun.

Shih edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto
  WikiFjalori: Qyteza – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë

Referime

Redakto
  1. ^ Dizdari, Tahir (2004). "Kasabá-ja". Fjalori i Orientalizmave në Gjuhën Shqipe. Tiranë: AIITC. fq. 515.