Beroia e Epirit[1][2] (Greqishtja e lashtë Βέροια) ka qenë një princeshë ilire nga fisi i mollosëve, përkatësisht mbretëreshë ilire e taulantëve, pas martesës me mbretit ilir Glauku. Kur ai dhe Beroia mirëpritën mbretin e Epirit Ajakidin, të dëbuar nga mbretëria e tij në vitin 316 para Krishtit, Mbretëresha Beroia e merr përsipër kujdesin dhe edukimin ndaj Pirros së Epirit, djalit të Ajakidit dhe mbretit të ardhshëm të Epirit. [3]

Pirro i vogël prezentohet para mbretit Glauku dhe mbretëreshës Beroia - Pikturë nga Nicolas-René Jollain

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ Plutarch's Lives, Volume 2 (of 4)‎ by Plutarch, edited by George Long, Aubrey Stewart, 2007, p.120, "Having thus escaped from their pursuers they proceeded to Glaukias, the king of the Illyrians...gave Pyrrhus in charge of his wife."
  2. ^ Wilkes, J. J. The Illyrians, 1992, ISBN 0-631-19807-5, page 124"...offered asylum to the infant Pyrrhus after the expulsion of his father ...wife Beroea, who was herself a Molossian princess..."
  3. ^ N. Ceka (2014) Ilirët deri te shqiptarët. Migjeni, fq. 103