Beteja e Berlinit, e përcaktuar si Operacioni Sulmues Strategjik i Berlinit nga Bashkimi Sovjetik, dhe i njohur gjithashtu si Rënia e Berlinit, ishte një nga ofensivat e fundit të mëdha të teatrit evropian të Luftës së Dytë Botërore.

Fotoja ikonike "Ngritja e një flamuri mbi Reichstag" nga Yevgeny Khaldei.

Pas ofensivës Vistula-Oder të janarit-shkurtit 1945, Ushtria e Kuqe ishte ndalur përkohësisht në një linjë 60 km në lindje të Berlinit. Më 9 mars, Gjermania vendosi planin e saj të mbrojtjes për qytetin me Operacionin Clausewitz. Përgatitjet e para mbrojtëse në periferi të Berlinit u bënë më 20 mars, nën komandantin e sapoemëruar të Grupit të Ushtrisë Vistula, gjeneralin Gotthard Heinrici.

Kur ofensiva sovjetike rifilloi më 16 prill, dy fronte sovjetike (grupe ushtrie) sulmuan Berlinin nga lindja dhe jugu, ndërsa një i tretë pushtoi forcat gjermane të pozicionuara në veri të Berlinit. Para se të fillonte beteja kryesore në Berlin, Ushtria e Kuqe rrethoi qytetin pas betejave të suksesshme të Seelow Heights dhe Halbe. Më 20 prill 1945, ditëlindja e Hitlerit, Fronti i Parë Bjellorus i udhëhequr nga Marshalli Georgy Zhukov, duke përparuar nga lindja dhe veriu, filloi të bombardonte qendrën e qytetit të Berlinit, ndërsa Fronti i Parë Ukrainas i Marshallit Ivan Konev depërtoi në Qendrën e Grupit të Ushtrisë dhe përparoi drejt periferive jugore të Berlini. Më 23 prill, gjenerali Helmuth Weidling mori komandën e forcave brenda Berlinit. Garnizoni përbëhej nga disa divizione të varfëruara dhe të çorganizuara të ushtrisë dhe Waffen-SS, së bashku me anëtarët e Volkssturm dhe Rinisë Hitleri të trajnuar dobët. Gjatë javës së ardhshme, Ushtria e Kuqe gradualisht pushtoi të gjithë qytetin.

Më 30 prill, Hitleri dhe disa nga zyrtarët e tij kryen vetëvrasje. Garnizoni i qytetit u dorëzua më 2 maj, por luftimet vazhduan në veri-perëndim, perëndim dhe jug-perëndim të qytetit deri në fund të luftës në Evropë më 8 maj (9 maj në Bashkimin Sovjetik) ndërsa disa njësi gjermane luftuan drejt perëndimit. në mënyrë që ata të mund t'i dorëzoheshin aleatëve perëndimorë dhe jo sovjetikëve.

Shiko edhe Redakto

Referimet Redakto