Beteja e Britanisë (gjermanisht: die Luftschlacht um England, "Beteja ajrore për Anglinë") ishte një fushatë ushtarake e Luftës së Dytë Botërore, në të cilën Forcat Ajrore Mbretërore (RAF) dhe Armët Ajrore të Flotës të Mbretërisë (FAA) Marina Mbretërore mbrojti Mbretërinë e Bashkuar (MB) kundër sulmeve në shkallë të gjerë nga forcat ajrore të Gjermanisë naziste, Luftwaffe. Ishte fushata e parë e madhe ushtarake e luftuar tërësisht nga forcat ajrore. Britanikët e njohin zyrtarisht kohëzgjatjen e betejës si nga 10 korriku deri më 31 tetor 1940, e cila përputhet me periudhën e sulmeve të natës në shkallë të gjerë të njohur si Blitz, që zgjati nga 7 shtatori 1940 deri më 11 maj 1941. Historianët gjermanë nuk e ndjekin këtë nënndarje dhe e konsiderojnë betejën si një fushatë të vetme që zgjat nga korriku 1940 deri në maj 1941, duke përfshirë Blitz.

Një bombardues gjerman Luftwaffe Heinkel He 111 duke fluturuar mbi Wapping dhe Ishullin e Qenve në Lindjen e Londrës në fillimin e bastisjeve të mbrëmjes të Luftwaffe më 7 shtator 1940.

Objektivi kryesor i forcave gjermane ishte të detyronin Britaninë të binte dakord për një zgjidhje paqeje të negociuar. Në korrik 1940, filloi bllokada ajrore dhe detare, me Luftwaffe që synonte kryesisht autokolonat e transportit bregdetar, si dhe portet dhe qendrat e transportit detar si Portsmouth. Më 1 gusht, Luftwaffe u drejtua të arrinte epërsinë ajrore mbi RAF, me qëllim të paaftësimit të Komandës Luftarake RAF; 12 ditë më vonë, ajo i zhvendosi sulmet në fushat ajrore dhe infrastrukturën e RAF. Ndërsa beteja përparonte, Luftwaffe synoi gjithashtu fabrikat e përfshira në prodhimin e avionëve dhe infrastrukturën strategjike. Përfundimisht, ajo përdori bombardime terroriste në zona me rëndësi politike dhe mbi civilët.

Gjermanët kishin mposhtur me shpejtësi Francën dhe Vendet e Ulëta, duke e lënë Britaninë të përballej me kërcënimin e pushtimit nga deti. Komanda e lartë gjermane njohu vështirësitë e një sulmi në det ndërsa Marina Mbretërore kontrollonte Kanalin Anglez dhe Detin e Veriut. Më 16 korrik, Hitleri urdhëroi përgatitjen e Operacionit Deti Lion si një sulm i mundshëm amfib dhe ajror në Britani, që do të pasohej pasi Luftwaffe të kishte epërsi ajrore mbi Kanalin. Në shtator, bastisjet e natës të Komandës Bombarduese të RAF ndërprenë përgatitjen gjermane të maunave të konvertuara dhe dështimi i Luftwaffe për të mposhtur RAF-in e detyroi Hitlerin të shtynte dhe përfundimisht të anulonte Operacionin Deti Lion. Luftwaffe rezultoi i paaftë për të përballuar bastisjet gjatë ditës, por operacionet e tyre të vazhdueshme të bombardimeve të natës në Britani u bënë të njohura si Blitz.

Dështimi i Gjermanisë për të shkatërruar mbrojtjen ajrore të Britanisë për të detyruar një armëpushim (ose edhe një dorëzim të plotë) ishte humbja e parë e madhe gjermane në Luftën e Dytë Botërore dhe një pikë kthese vendimtare në konflikt. Beteja e Britanisë e merr emrin nga fjalimi i dhënë nga Kryeministri Winston Churchill në Dhomën e Komunave më 18 qershor: "Ajo që gjenerali Weygand e quajti 'Beteja e Francës' ka përfunduar. Unë pres që Beteja e Britanisë është gati të fillojë ."

Shiko edhe Redakto

Referimet Redakto