Pas perplasjes me haraçmarresit Osman ne Kuç trupat e Zenel Gjolekës marrshuan drejt Delvinës duke filluar kryengritjen e vitit 1847.

Çlirimi i Delvinës
DataKorrik 1847
Vendodhja
Pasoja Fitore Shqiptare
Palët pjesëmarrëse
Kryengritësit Shqiptar Perandoria Osmane
Komandantët dhe udhëheqësit
Zenel Gjoleka Agai i Delvinës
Njesitë e përfshira
500 Garrizoni Osman

Fillesa

Redakto

Nje perplasje ne fshatin Kuç ndodhi gjat Korrikut te viti 1847 mes fshatarve te zones dhe haraçmarreseve Osman , kjo ndezi kryengritjen e vitit 1847 , Kuçi hodhi hapin e parë pas asambles se Mesaplikut me heret ne Qershor duke u bere vendqendresa e pare ne jug.

Beteja

Redakto

Kapedan Zenel Gjoleka shpejt mblodhi 500 burra kryesisht nga Kuçi por edhe nga fshatrat afër Kuçit dhe marshuan drejt Delvinës duke mos i lënë mundësi garrizonit osman te kunderpergjigjej kesaj perplasje ne Kuç. Delvina u morr shpejt nga Kryengritesit Shqipetarë duke u bër qyteti i parë ne duart e tyre.

Më pas

Redakto

Kryengritja vazhdoi betej pas beteje derisa territoret nga Mallakastra e Berati gjer ne trevat e thella te Çamërisë ishin ne duart e Shqipetarve por kryengritja gjithsesi u thye ne dimër te 1847 pas gati 15.000 ushtar Osman erdhen nga Manastiri dhe 6.000 nga Ohri.