Binta dhe Ideja e madhe (Spanjisht: Binta y la Gran Idea) është film i shkurt i vitit 2004. Filmi zgjat 31 minuta. Ky film është nominuar në Oskar në kategorinë e filmave të shkurtë nga Magnolia Pictures.

HistoriaRedakto

Binta është një vajzë e vogël afrikane e cila tregon për babain e saj dhe për "idenë e tij të madhe". Babai i saj është peshkatar në një fshat afër Bignonës, Senegal. Shoku i tij viziton Evropën dhe e përshkruan se si është peshkimi këtu. Ai i tregon atij se evropianët mund të kapin një mijë peshqë me anije të madhe të pajisura me hidrolokator. Babai i Bintës gjithashtu e ndëgjon prej shokut të tij se si ka arritur me paratë që të marrë leje për një armë që ta mbrojë pasurinë e tij. Shoku i tij e tregon orën e tij të dorës i cili ka alarmë dhe i tingëllon çdo ditë në mesditë.

Kushërira e Bintës, Soda dëshiron të shkojë në shkollë, por babai i saj mendon se vajzat nuk bën të edukohen në shkolla, ata duhet të mësohen në shtëpi dhe të martohen dhe të kujdesen për familjet e tyre. Fëmijët e shkollë mundohet që ta bind babain e Sodës që ta lejojnë me shku në shkollë. Në fund babai i saj bindet dhe Sodës i lejohet të shkoj në shkollë.

Në fund zbulohet se cila ka qenë ideja e babait të Bintës. Ideja e tij ka qenë: ai dëshironte botën që ta bënte vend më të mirë duke i adoptuar tubab (fëmijët e bardhë), pasi që shoqëria e industrializuara perëndimore ka humbur si për shembull solidaritetin.

LuajnëRedakto

  • Zeynabou Dialló à Bignona - Binta.
  • Agnile Sambou à Mampalago - Peshkatari.
  • Aminata Sané à Oulampane - Soda.
  • Ismaïla Hercule Diedhiou à Bignona - Sulejmani.
  • Fatuo Drámé à Mampalago interpreta - nëna e Bintës.
  • Awa Kébé à Mampalago interpreta - nëna e Sodës.
  • Fanding Diedhiuo à Oulampane interpreta - babai i Sodës.