Bloemfontein është kryqyteti juridik dhe një nga ti kryqytetet kombëtar të Afrikës Jugore. Bloemfontein është qyteti i gjashtë më i madh në Afrikën Jugore. Emri i qytetit në gjuhën sesote është Mangaung që do të thotë "qyteti i gepardëve".

Bloemfontein
Qytet
noform
Stacioni hekurudhor
Stema_figura
Stema
Administrimi
Shteti Flamuri Afrika e Jugut
Provinca Shtet i Lirë
Komuna Mangaung
Sipërfaqja dhe popullsia
Sipërfaqja 236,17 km2
Lartësia 1,395 m (m.n.d.)
Popullsia 256,185 banorë
Dendësia 1,085 banorë/km2
Të dhëna të tjera
Themelimi 1846
Kodi Postal 9300
Prefiksi 051
Faqja Zyrtare http://www.bloemfontein.co.za/

Që nga viti 2011, Bloemfontein formoi pjesën e Komuna Metropolitane Mangaung, duke qenë më parë pjesë e Komunës Lokale Mangaung.

KlimaRedakto

Bloemfontein ka klimë gjysmë të thatë, me verë tq nxehtë dhe dimër të ftohtë. Bora është e pazakonshëm, por në gusht të vitit 2006 ka pasur borë në qytet, pastaj ka ndodhur prapë në aeroport më 26 korrik 2007.

ArsimimiRedakto

Bloemfontein ka shumë institucione të mësimit, prej parashkollës deri në Universitete dhe kolegje. Klasat mësohen në shkolla të ndryshme dhe gjuhë të ndryshme, disa shkolla mësojnë të gjithë klasat në dy gjuhë. Këto gjuhë janë zakonisht: Gjuha afrikane Gjuha angleze dhe Gjuha sesote.