Boca Juniors është një klub argjentinas i cili e ka selinë ne Buenos Aires. Kjo skuadër është krijuar me 3 prill 1905.

Boca Juniors
Escudo del Club Atlético Boca Juniors 2012.svg
Emri i plotë Club Atlético Boca Juniors
Pseudonimi Xeneizes (Genoese)
La Mitad Más Uno (Half Plus One)
Themelimi 3 prill 1905; 113 vite më parë
Stadiumi Estadio Alberto J. Armando
(La Bombonera),
La Boca, Buenos Aires
(Kapaciteti: 49,000)
Presidenti Flag of Argentina.svg Jorge Ameal
Trajneri Flag of Argentina.svg Miguel Angel Russo
Liga Primera División
2020 1th
Uebfaqja Faqja zyrtare e klubit
Fanella e parë
Fanella e dytë
Fanella e tretë
Fotoja e pare e regjistruar dhe e marre ne vitin 1906 pas fitores se Copa Reformista.
Skuadra e Boca Juniors ne vitin 1908.
Hinchada de Boca desplegando sus telones.JPG

HistoriaRedakto

KrijimiRedakto

Me 3 prill 1905, 5 djem Italian nga Genova u takuan sebashku me qëllimin për te krijuar një skuadër. Shtëpia ku u organizua takimi ishte ne shtëpinë e Esteban Bagliettos. Katër njerëzit e tjerë qe more pjese ishin : Alfredo Scarpatti, Santiago Sana dhe vëllezërit Juan dhe Teodoro Farenga.

Baglietto, Sana dhe Scarpatti kishin marre mësime futbolli nga Patrick "Paddy" McCarthy qe ishte një futbollist irlandez dhe boksier. Ai mbërriti ne Argjentine ne vitin 1900 dhe i mësoi teknikat sportive fëmijëve emigrant. Ai ishte gjithashtu një anëtar i komisionit komunal te sporteve ne Buenos Aires.

Babai i Baglietto i largoi djemtë e tij nga shtëpia ne mënyre për te vazhduar projektin e krijimit te klubit ne Plaza Solís e cila njihet si vendi ku u themelua Boca Juniors.

Disa anëtare themelues te rëndësishëm ishin : Arturo Penney, Marcelino Vergara, Luis Cerezo, Adolfo Taggio, Giovanelli, Donato Abbatángelo, Bertolini. Përdorimi i gjuhës angleze për krijimet e klubeve ishte e zakonshme.

Koha Amator eRedakto