Boris Pasternak

shkrimtar rus

Boris Leonidoviç Pasternak (rus: Борис Леонидович Пастернак, Moskë, 10 shkurt 1890 – Predelkino, afërsi të Moskës, 30 maj 1960), shkrimtarë rusë.

Boris Pasternak Nobel prize medal.svg
Ilya-ilf-pasternak-1.jpg
Ditëlindja:10 shkurt 1890
Vendlindja:Moskë Rusia Rusia
Ditëvdekja:30 maj 1960
Vendvdekja:Predelkino BRSS
Kombësia:Rusë
Zhanri:Dramë

Është marrë me poezi, novela, romane dhe përkthime. I rritur në një mes intelektual, studioi filozofinë në Moskë dhe Marburg. Në rini ishte futurist. Poezia në përgjithësi sipas tematikës është apolitike, letrare dhe intelektuale. Shkruan edhe poema me temë nga revolucioni i parë dhe i dytë rus. Në romanin "Doktor Zhivago" është mbështetë në traditën e romanit të shekullit të 19 dhe ka krijuar veprën në fabul të të fatit të disa familjarëve, duke përfshirë hapësirat nga kufijtë perëndimor rus deri në Sibir, me Moskën në qendër, ka përshkruar dy revolucionet rus dhe përfundimin me epilog në kohën e Luftës së dytë botërore. Në BRSS romani është quajtur si si "antisovjetik", ndëras në Perëndim më 1958. Pasternakut i është nda Çmimi Nobel për Letërsi, të cilin nuk e ka pranuar.

VepratRedakto

Përmbledhjet me poeziRedakto

  • "Nën barriera"
  • "Motra ime, jetë"
  • "Tema dhe variacione"
  • "Lindja e dytë"

RomanetRedakto

 
Shtëpia në Peredelkino, në të cilën vdiq Pasternak.

PoemaRedakto

    • "Nëntogeri Shmit"
    • "Spektrale"

Vepra autobiografikeRedakto

  • "Mirënjohja e mbrojtur"

Lidhjet e jashtmeRedakto