Braç (it. Brazza) është ishull në Kroaci, në detin Adriatik, i vendosur pran qytetit Split.

vendndodhja e ishullit Braç

EmriRedakto

Prejardhja e emrit të ishullit shkenctarisht nuk është vërtetuar plotësisht. Sypozohet se rrjedh nga ilirishtja brentos – dreri, gjithashtu edhe grekët e quanin Elaphusa nga elaphos – dreri.

GjeografiaRedakto

Ujdhesa Braç është ishulli më i madh në Dalmacinë e Mesme. Është i gjatë rreth 40 km, ndërsa i gjërë mesatarisht 12 km. Ka një sipërfaqe prej 395 km2, dhe është ishulli i tretë për nga madhësia në detin Adriatik.

RelieviRedakto

KlimaRedakto

DemografiaRedakto

Vendbanimet në ishullin Braç

•Supetar

•Sutivan

•Sumartin

•Splitska

•Selca

•Postira

•Povla

•Puçishqa

•Milna

•Bobovishqe

•Porti Bobovishqa

•Lozhishqa

•Mirca

•Nerezhishqa

•Gornji Humac

•Donji Humac

•Dol

•Bol

Lidhje të jashtmeRedakto