Brigada e Pestë Sulmuese e Kosovës

Brigada e Pestë Sulmuese e Kosovës është formuar më 24 shtator të vitit 1944 në fshatin TullarëBujanocit nga refugjatët e Kosovës si dhe nga vullnetarët nga Jabllanica. Në ditën e formimit brigada kishte dy batalione me rreth 300 luftëtarë. Më tetor numëronte 3 batalione me rreth 500 ushtarë, dhe në fund të vitit kishte rreth 1,800 ushtarë. Ajo mori pjesë në betejat për çlirimin e Kosovës, dhe në luftimet kundër njësive të Ballit Kombëtar.

Shih edheRedakto