Një Burg ose qendër paraburgimi, qendër korrektuese, institucion korrektues, është një strukturë në të cilën të burgosurit mbyllen kundër vullnetit të tyre dhe zakonisht u mohohen një sërë lirish nën autoritetin e shtetit si dënim për krime të kryera. Burgjet përdoren më së shpeshti brenda sistemit të drejtësisë penale: personat e akuzuar për krime mund të burgosen deri në gjykimin e tyre; ata që deklarohen ose shpallen fajtorë për krime në gjykim mund të dënohen me një periudhë të caktuar burgimi. Me fjalë të thjeshta, një burg mund të përshkruhet gjithashtu si një ndërtesë në të cilën njerëzit mbahen ligjërisht si një dënim për një krim që kanë kryer.

Fotografi e bllokut qelizor të Abu Ghraib pas rindërtimit, Zyra e Inspektorit të Përgjithshëm (OIG) në Departamentin e Drejtësisë të SHBA (DOJ).

Burgjet mund të përdoren gjithashtu si një mjet i represionit politik nga regjimet autoritare. Kundërshtarët e tyre të perceptuar mund të burgosen për krime politike, shpesh pa gjyq ose një proces tjetër të rregullt ligjor; ky përdorim është i paligjshëm sipas shumicës së formave të së drejtës ndërkombëtare që rregullon administrimin e drejtë të drejtësisë. Në kohë lufte, të burgosurit e luftës ose të paraburgosurit mund të mbahen në burgje ushtarake ose në kampe robërish lufte, dhe grupe të mëdha civilësh mund të burgosen në kampe internimi.[1]

Referime

Redakto
  1. ^ "Prison", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-10, marrë më 2022-12-18