Butakët janë gjallesa me trup të butë, pa skelet e të mbuluar e me një cipë të përjargur, që kanë zakonisht një guaskë mbrojtëse dhe që rrojnë kryesisht në ujëra të kripura e të ëmbla. Dhe disa prej atyre jane kërmijtë .

Guaskat Redakto

Ekziston një numër i madh i llojeve te midhjeve, në të cilat gjithashtu bejnë pjesë në butakë dhe jetojnë në dete dhe ujra tokësore. Guaskat kane trup te butë, në të cilin koka nuk ndahet qartë.Trupi i tyre ka simetri dyanësore dhe është i mbështjellë me dy kapake. Shputa e guaskes ka forme sopate, me te cilin shtaza leviz. Guaskat shumohen ne menyre seksuale. Guaskat kane rendesi te madhe ekonomike, ngase kane mish kualitativ. Gjithashtu kapaket e tyre perdoren per prodhimin e stolive dhe te mjeteve te ndryshme zbukuruese.

Kryekëmborët Redakto

Në tipin e butakëve bëjnë pjesë edhe kryekëmborët. Ka disa lloje kryekëmborësh por disa janë: kallamaret, oktapodët, tetëkëmbëshit, sepja etj. Kryekëmborët janë butakë më të zhvilluar. Pjesa më e madhe e tyre nuk kanë guaskë të jashtme por vetëm një skelet të brendshëm. Këmba e tyre ka evoluar në tentakula të gjata të pajisura me ventuza. Kanë 8 - 10 Këmbë. Kryekëmborët janë të gjithë mishngrenës. Gjahun e kapin me tentakula të cilat mundësojnë futjen e ushqimit në gojë, ku ka disa dhëmbë të fortë. Ata notojnë me një elegancë të veçantë, por në rast rreziku ikin me shpejtësi. Kjo lëvizje bëhet duke i nxjerrë jashtë ujin me forcë që ndodhet në zgavër të mantelit, gjë që arrihet duke tkurrur shpejt muskujt. Ata përdoren edhe si specialitete ushqimore. Trupi i tyre është i përbërë nga koka dhe trungu. Goja e tyre ndodhet ne maje te kokes e rrethuar me kembe dhe brenda i ka dy nofulla te fuqishme qe u ngjajne sqepave te papagallit.