Buzz Aldrin

astronaut amerikan dhe eksplorues hënor (lindur më 1930)

Buzz Aldrin (i lindur me emrin Edvin Eugene Aldrin Jr. 20 janar 1930New Jersey te Amerikës) është kozmonauti dhe astronauti i cili bashkë me Neil Armstrong zbriten në Hënë me programin e Apollo 11 kishte dhe karrierë në marinën Amerikane dhe ishte njeriu i dytë që shkeli Hënën me 20 korrik 1969 dhe tani është në pension.

Buzz Aldrin në vitin 1969

Biografia

Redakto

Jeta dhe Edukimi i Hershëm

Redakto

Aldrin lindi me 30 janar te viti 1930 në qytezën Glen afër New Jersey po sa kreu shkollën shkoi në Akademinë ushtarake ku morrin pseudonimin Buzz sa ishte në Ushtri studio për Inxhinieri hapësinore dhe si mësoi për pilotizmin po ashtu ai u regjistrua në Masaquasa në instituti teknologjik (MIT) institut i njohur. Aldrin ishte me origjinë nga Skocia babai i tij ishte Edevin Eugene Aldrin Sr.

Karriera në Ushtri

Redakto

Aldrin kur u diplomua në shkollë te mesme ishte njohës i mirë i teknologjisë dhe u pranua në vitin 1951 në Akademinë Ushtarake ku riparonte Airoplanet e dëmtuar dhe shërbeu edhe si pilot dhe po ashtu ndjkte mësimet e teknologjisë ai mori gradën si Kolonel i Forcës Airore të Shteteve te Bashkuar te Amerikës.

Pas luftës, Aldrin u caktua si instruktor artilerie ajrore në Nellis Air Force Base në Nevada, dhe tjetri ishte një ndihmës i dekanin e fakultetit në Akademinë e Forcave Ajrore Amerikane, e cila kishte filluar kohët e fundit operacionet në vitin 1955. Ai fluturoi F-100 Super Sabres si komandant fluturimi në Bitburg Air Base, Gjermani në skuadron Fighter 22. Aldrin pastaj fitoi një doktor i shkencës në astronautikë nga Massachusetts Institute of Technology. Teza e tij ishte diplomuar Line-of-pamje teknika udhëzime për takim me njerëz orbitale. Me përfundimin e doktoraturës së tij, ai u caktua në Zyrën Target Binjakët e Divizionit të Forcave Ajrore Spaciale në Los Angeles para zgjedhjes së tij si një astronaut.

Karriera në NASA

Redakto

Në tetor te vitit 1963 ai koloi me sukses te gjitha testet dhe u zhgodh si astronaut nga NASA fillimisht ai u vendos në grupin e tret ku morën pjesë dhe astronaut te tjer si : Elliot See, Charles Bassett dhe Jim Lovell etj.

Pas dështimeve te NASA-së për disa misione te caktuar në 1969 i erdhi radha ku u zgjodh nga NASA për programin Apollo 11 program ky që kishte për qëllim ta dërgonte njëruin e parë në Hënë.

Mbërritja në Hënën

Redakto

Me 20 korrik te viti 1969 Aldrin dhe u nis bashkë me shkoket e tij te cilët ishin Bashk me te në Bordin e Anjes kozmike Apollo 11 që kish për detyrë mbërritjen në Hënë në Bordin e Anijes me Aldrinin ishin te pranishëm Neil Amstrong, Michael Collins.

Ata mbëriten në Hënë me 20 korrik 1969 duke thënë Eagle lanted që do të thotë Shqiponja zbarkoi i pari që shkeli hënën ishte Neil Amstrong dhe me njëherë pas tij ishte Buzz Aldrin.

 
Baz Aldrin në Hënë

Pensionimi

Redakto

Aldrin u pensionua në mars të vitit 1972 ku gazeta New York times shkroi se Baz Aldrin pensionohet në moshën 42 vjeçare por nuk shërbeu me si astronaut por si profesor dhe ligjërues në NASA dhe mbaroi Shkollën Ushtarake ku shërbeu edhe disa vite.

Incizim i rrallë ku tregon mbërritjen në Hënë

Çmimet

Redakto
  • Dekoratave ushtarake përfshijnë nderuar Forcave Ajrore Medaljen e Shërbimit, Legjioni i Meritës, dy çmime të Kryqit të nderuar Flying dhe tre çmime të Medaljen Ajrore.
  • Dekoratave NASA përfshijnë Medaljen e nderuar NASA, i Shërbimit të jashtëzakonshme Medaljen e Shërbimit NASA, dhe dy çmime të Medaljen e fluturimeve në hapësirë NASA.
  • Çmime dhe dekorata civile përfshijnë Medaljen Presidenciale të Lirisë, e J. Robert Collier trofeut, H. Robert Goddard Memorial trofeut, dhe Ndërkombëtare Harmon trofeu.
  • Aldrin krater në hënë pranë faqes 11 Apollo ulje dhe asteroid 6470 Aldrin [29] janë të emëruar në ndër të tij.
  • Krater Aldrin në hënë pranë faqes 11 Apollo asteroid ulje Barbie 6470 Aldrin [29] janë te emëruar në ndër te tij.

Kritiki ndaj NASA-së

Redakto

Në dhjetor 2003, Aldrin botoi një shkrim të llojit opinion në The New York Times kritikuar objektivat e NASA-s.

Në të ai shprehu shqetësim në lidhje me zhvillimin e NASA-s e një anijen "kufizohet në transportimin e katër astronautë në një kohë me ngarkesë pak ose aspak mbante aftësinë" dhe shpalli qëllimin e dërgimit të astronautët përsëri në hënë ishte "më shumë si të arritur për lavdinë e shkuar se përpiqet për të triumfeve të reja".

Pretendimet pe Ekzistencën e UFO-ve

Redakto

Në vitin 2005, ndërsa duke u intervistuar për një dokumentar të titulluar parë në Hënë : The Story pallogaritur, Aldrin tha një intervistuesi se ata panë një objekt të paidentifikuar fluturues. Aldrin tha David Morrison, një shkencëtar NAI lartë, që dokumentari të prerë konkluzionin e ekuipazhit se ata ishin ndoshta duke parë një nga katër panele shkëputur përshtatës anijen. Faza S-IVB tyre sipërme ishte 6000 milje larg, por katër panele u eliminoi para S-IVB bërë manovër e saj ndarje në mënyrë që ata do të ndjekin nga afër anijen Apollo 11 deri në korrigjimin e saj të parë midcourse.

Kur Aldrin u shfaq në The Howard Stern Trego më 15 gusht 2007, Stern pyeti rreth këqyrjes supozuar UFO. Aldrin konfirmoi se nuk kishte asnjë të tillë shikuarit e çdo gjë konsiderohet jashtëtokësor, dhe tha se ato ishin dhe janë "99,9 për qind" i sigurt se objekti ishte panel shkëputur.[37][38][39] Intervistuar nga Channel Shkencës, Aldrin përmendur objekte të paidentifikuara duke parë, dhe ai pohon fjalët e tij janë marrë jashtë kontekstit, ai kërkoi Channel Shkencë për të sqaruar të shikuesve ai nuk e shohin anijen aliene, por ata refuzuan.

Dyshimet dhe Kontradiktat rreth Apollo 11

Redakto

Referimet

Redakto