Byroja politike ose zyra politike apo politbyroja është komiteti më i lartë ekzekutiv për partitë komuniste.[1]

Politburoja sovjetike kalon rezolutën për të ekzekutuar 346 "armiq të PSU-së dhe pushtetit sovjetik", i cili udhëhoqi "veprimtari kundër revolucionare, trockiste të drejtë, komplot dhe spiunazh". Nënshkruar nga sekretari: I. Stalin

Emri Redakto

Emri “byro politike” vjen nga fjala ruse Politbyuro (Политбюро), shkurtesë e Politicheskoye Byuro (Политическое бюро, "Zyra Politike").

Historia Redakto

Politburo e parë u krijua në Rusi nga Partia Bolshevike në vitin 1917 për të siguruar udhëheqje të fortë dhe të vazhdueshme gjatë Revolucionit rus që po ndodhte gjatë të njëjtit vit. Politburo i parë kishte shtatë anëtarë: Lenini, Zinoviev, Kamenev, Trocki, Stalin, Sokolnikov dhe Bubnov. Gjatë shekullit të 20-të, mes tjerash, kombet që kishin një politikë të përfshirë në Bashkimin Sovjetik, Gjermaninë Lindore, Afganistan, Çekosllovaki dhe Kinë. Sot, ka pesë shtete që kanë një sistem të politburove (të cilat janë gjithashtu vendet e vetme komuniste të mbetura), (Kina, Koreja e Veriut, Laosi, Vietnami dhe Kuba).[2]

Referime Redakto

  1. ^ "Received 2012-02-02". Merriam-webster.com. 2012-08-31. Marrë më 2014-06-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "A List of Current Communist Countries". Geography.about.com. 2014-05-29. Arkivuar nga origjinali më 16 dhjetor 2016. Marrë më 2014-06-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)