Një Çordatë (në anglisht: Chordate) është një kafshë që i përket filumit Chordata; çordatët posedojnë një kurriz nervor dorsal dhe një bisht post-anal, për të paktën një periudhë të ciklit të tyre të jetës. Çordatët formojnë një embrion gjatë fazës së zhvillimit. Ato janë gjithashtu simetrikisht kolomatë me segmentim metamerik dhe një sistem qarkullimi. Në rastin e çordatëve të vertebrorëve, notoçordët[a] zakonisht zëvendësohen me një kolonë vertebrale gjatë zhvillimit.

Çordatët
Vargu kohor: Faza Kambriane 2–Holoceni
Kryptopterus.jpg
Peshku prej xhami (Kryptopterus vitreolus) është një ndër speciet e pakta që ka një shtyllë kurrizore të dukshme.
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Nënmbretëria:
Mbifilumi:
Filumi:
Chordata

Haeckel, 1874[1]
Nëngrupet
Gjithashtu shiko tekstin

ShënimetRedakto

  1. ^ Notoçordi është një shufër elastike e përbërë nga një material i ngjashëm me kërcin.[2]

ReferimeRedakto

  1. ^ Haeckel, E. (1874). Anthropogenie oder Entwicklungsgeschichte des Menschen. Leipzig: Engelmann.
  2. ^ Stemple, Derek L. (2005-06-01). "Structure and function of the notochord: an essential organ for chordate". Development (në anglisht). 132 (11): 2503–2512. doi:10.1242/dev.01812. ISSN 0950-1991. PMID 15890825.