Daniel de Rémy de Courcelle

Daniel de Rémy de Courcelle, Sieur de Montigny, de La Fresnaye et de Courcelle[1] (3 maj 1626 – 24 tetor 1698) ishte guvernator i Francës së Re prej vitit 1665 deri më 1672.

Daniel de Rémy de Courcelle

Daniel de Rémy kishte Carignan-Salières Regiment dhe togerin e tij Alexandre de Prouville de Tracy në komandën e tij kur arriti në Kanadë.

Kontributet e tij kryesore në koloni gjatë mandatit të tij ishin veprimet që ai mori për të zgjidhur konfliktet midis fiseve të ndryshme indiane dhe për të ngritur statusin e francezëve brenda shoqërive vendase. Kjo gjë nxiti paqen për Francën e Re dhe mbajti tregti të konsiderueshme lesh që ishte në rrezik të merreshin nga holandezët dhe anglezët. Ai gjitashtu miratoi planin e Robert La Salle për të ngritur ekspedita për të kërkuar një pasazh perëndimor në Kinë.[2]

Ai ishte i dobishëm në përmirësimin e procedurave gjyqësore të kolonisë së bashku me Jean Talon dhe, duke vepruar sipas urdhrave të Luigjit XIV ai krijoi njësi të milicisë në Francën e Re. Kjo milicia do të ishte e dobishme në luftërat e ardhshme të kolonisë.

Në janar të vitit 1666, francezët pushtuan atdheun e Irokitëve në Nju Jorkun e sotëm. Forca e parë e pushtimit, prej 400 ose 500 burrave,[3] u drejtua nga Daniel de Rémy de Courcelle. Njerëzit e tij ishin shumë të numëruar nga irokitët dhe u detyruan të tërhiqeshin para se të bëhej ndonjë veprim i rëndësishëm. Ndonëse pushtimi ishte i pavlerë, ata morën të burgosurin kapitenin Canaqueese.

ReferimeRedakto

  1. ^ The name of his family was "Rémy de Courcelles", but the governor seemed to have signed "Courcelle" while in Canada, so he is known as "Courcelle" in Canada.
  2. ^ Francis Parkman, La Salle and the Discovery of the Great West, France and England in North America 3 Williamstown, MA: Corner House Publishers, 1980), 15.
  3. ^ "PROUVILLE DE TRACY, ALEXANDRE DE - Dictionary of Canadian Biography Online". Biographi.ca. 2007-10-18. Marrë më 2011-12-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)