Kryegjyshi (turqisht: Dedebaba - Babagjysh) është udhëheqja fetare e Islamit bektashi e që janë udhëheqësit shpirtëror dhe fetar të komunitetit bektashi.[1] Bektashinjtë nuk i konsiderojnë ata si udhëheqës të caktuar hyjnisht. Kryegjyshi aktual bektashian është baba Edmond Brahimaj dhe është kryegjyshi i tetë me radhë.

Lista e kryegjyshëve

Redakto

Lista e kryegjyshëve pas eksodit të vitit 1925 të Urdhrit Bektashi nga Turqia në Shqipëri:

Nr. Portret Emri Mandati në detyrë
1   Salih Nijazi(1876–1941)
20 mars 1930 [2] 28 nëntor 1941
Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshme
2   Ali Riza(1882–1944)
6 janar 1942 22 shkurt 1944
Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshme
3   Kamber Ali(1869–1950)
12 prill 1944 1945
4   Xhafer Sadik(1874–1945)
5 maj 1945 2 gusht 1945
Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshme
5 Abaz Hilmi(1887–1947)
6 shtator 1945 19 mars 1947
Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshme
6   Ahmet Myftar(1916–1980)
8 qershor 1947 1958
7 Baba Reshat(1935–2011) 
20 korrik 1993 2 prill 2011
Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshme
8   Baba Mondi(1959) 
11 qershor 2011 Në detyrë

Shih edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Elsie, Robert (2019). The Albanian Bektashi: history and culture of a Dervish order in the Balkans (në anglisht). London: I.B. Tauris. ISBN 978-1-78831-569-2. OCLC 1108619669.
  2. ^ Çuni, Nuri. "Kryegjyshata Botrore Bektashiane/ Sot, 90-vjetori i ardhjes në Shqipëri të Kryegjyshit Botror të Bektashinjve, Sali Niazi Dedei. Kryegjyshi Botror, Haxhi Dede Edmond Brahimaj: Sot në Korçë zhvillohet aktiviteti për "Nderin e Kombit". Ja historia e plot e klerikut atdhetar". Gazeta Telegraf.