Dervish agë Cara ka qenë një kryengritës shqiptar* i njohur për rolin në kryengritjen e 1843-44, e njohur edhe si Kryengritja e Dervish Carës.

Vardari i SHKUPIT

Biografia Redakto

U lind në PallçishtTetovës, i biri i Sulejmanit,[1] i përkitnin fisit Cara nga malet e Sharrit, i afërt me Derallat e Tetovës.

Më 1843 ishte çarshi agasi i Gostivarit,[1] nën varësinë e Xheladin beut.[2]

Reformat e Tanzimatit Redakto

Dekreti i Gjylhanesë do të centralizonte më tej pushtetin e Perandorisë Osmane, kjo në dëm të çifligarëve të vjetër dhe privilegjeve të tyre të trashëguar. Përndjekja e bejlerëve të pabindur në Vilajetin e Manastirit, nisi me internimin e Abdurrahman pashë Tetovës dhe vëllezërve të tij, Havzi dhe Hysen Pashës.

Shënime Redakto

Referime Redakto

  1. ^ a b Xhemaili, Vehbi (7 dhjetor 2014). "Dervish Cara kërkoi autonominë". zemrashqiptare.net. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Matkovski, Aleksandar (1985). Kryengritja e Dervish Carës. Përkthyer nga Lutfi Rusi. Shkup: Flaka e vëllazërimit. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Vlora, Eqrem bej; Von Godin, Marie Amelie von Godin (2010) [1956]. Kontribute në historinë e sundimit turk në Shqipëri: një Skicë Historike v. II (gjerm. Beiträge zur Geschichte der Türkenherrschaft in Albanien: eine historische Skizze. Tiranë: Shtëpia Botuese "55". fq. 44. ISBN 978-99943-56-89-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)