Dialektet franconiane të rhinetit

Dialektet franconiane të Rhinetit (Gjermanisht:Rheinfränkisch), ose frangjisht Rhenish, është një familje dialektesh e gjermanishtes qendrore perëndimore. Ai përfshin dialekte gjermane të folura në rajonet perëndimore të Saarlandit, Rheinland-Pfalz, veriperëndim Baden-Wurttemberg dhe Hesse në Gjermani. Thuhet gjithashtu në verilindje të Francës, në pjesën lindore të departamentit të Verës në rajonin e Lorraines dhe në pjesën veri-perëndimore të Bas-Rhin në Alsas. Në veri, ajo lidhet me linjën e Sankt Goar ("das / dat line") që e ndan atë nga verona franko-franceze; në jug, kufizohet nga rreshti kryesor i cili gjithashtu quhet linja e Speyer që e ndan atë nga dialektet gjermane të Epërme.

Dialektet franconiane të rajonit
Rheinfrankisch.png
Familje gjuhësore
Statusi zyrtar
Regulated byStatusi i gjuhës franceze rajonale
Kodet gjuhësore
ISO 639-3