gjuhësi me Gjuhë indo-evropiane njihet një familje (grup) gjuhësh dhe dialektesh me prejardhje të përbashkët, të cilat fliten sot në pjesën më të madhe të botës, si në Evropë, Azinë jugperëndimore, Azinë qendrore, dhe Azinë jugore. Gjuhë të veçanta të kësaj familjeje gjuhësh fliten nga më shumë se 100 milionë folësa amtarë, si për shembull hindi, spanjisht, anglisht, portugalisht, bengali,Gjuha Shqipe, rusisht, frëngjisht, gjermanisht dhe punxhabi. Sot gjuhët indo-evropiane kanë numrin më të madh të folësve në botë në krahasim me familjet e gjuhëve të tjera. Këto gjuhë fliten prej rreth 3 miliardë folësash amtarë. Gjuhët Indo-Iraniane formojnë nëndegën më të madhe të gjuhëve indo-evropiane.

Indo-evropian
Rajoni Evropa dhe Azia (para shekullit XVI)
Gjithë bota (sot)
Folësit
Përgjithshëm Mbi 3,4 miliard
Taksonomia
Familja gjuhësore Gjuha proto-indo-evropiane
 •  Gjuhët indo-evropiane
Kodet e klasifikimit
ISO 639-3 ine
Glottolog indo1319
Indo-European branches map.svg
Shpërndarja e gjuhëve indo-evropiane në Evropë dhe Azi sot:
  Gjuhët jo indo-evropiane

Zonat me pika: shumgjuhëshe.

Gjuhët ndahen përgjithësisht në grupe të mëdha, por dallimësia më e rëndësishme i përket ndryshimit mes gjuhëve të quajtura satem (p.sh. gjuhët indo-iraniane dhe gjuhët sllave) dhe atyre të quajtura centum (p.sh. latinishtja, greqishtja, keltishtja) kundërshti që i ndan pastër, përjashtim bëhet për gjuhët e shuara tokarike (Turkistani kinez).

Pema e gjuhëve indo-evropiane.

KlasifikimiRedakto

 
Gjuhët indo-evropiane
 
Gjuhët indo-evropiane në botë.
Portokalli: vende ku shumica e folësve janë indo-evropianë.
Verdhë: vende me një pakicë gjuhësore indo-evropiane të njohur zyrtarisht.

Grupi AnadollikRedakto

 • Hititja*
 • Palaikja*
 • Lidi*
 • Karie*
 • Luvike (Arcavane)*
  • Liçe*
  • Milikja*
  • Pisidikja*
  • Sidetikja*

Grupi ArmenikRedakto

Grupi BalltikRedakto

Grupi GjermanikRedakto

Grupi HelenikRedakto

 • Grek
  • Dorike
   • Zakonike (duke vdekur)
  • Eolike*
  • Ionike-Atike
   • Greqishtja moderne standarde
   • Greqishtja cipriote
   • Pontikja
   • Grekokrimeanja
   • Kapadokianja
   • Italiote
    • Grikoja
    • Grekokalabrianja

Grupi IlirikRedakto

Grupi indo-arikRedakto

Grupi IranikRedakto

Grupi ItalikRedakto

Grupi KeltikRedakto

Grupi SllavRedakto

Grupi TokarikRedakto

Grupi Trako-FrigjianRedakto

Gjuhë të tjera indoevropiane të veçuaraRedakto