Gjuha boshnjake

gjuhë e sllavëve të jugut

Gjuha Boshnjake ose Bosnjane, (Anglisht: Bosnian language, Bos: Bosanski jezik) është gjuhë indoevropiane dhe i takon familjes së gjuhëve sllave.

Gjuha boshnjake
Flitët në Bosnjë dhe Hercegovinë, Kosovë, Serbi, Mal të Zi, Kroaci, Turqi
Vendi Evropa juglindore
Folësit
Përgjithshëm 3 milion
Taksonomia
Filogjeneza Gjuhët indo-evropiane
 Gjuhët sllave
  Gjuhët sllave jugore
Statusi zyrtar
Zyrtare Bosnjë dhe Hercegovinë
Minoritare në Kosovë, Serbi, Mal të Zi, Kroaci
Kodet e klasifikimit
ISO 639-1 bs
ISO 639-2 bos

KundërthënietRedakto

Emri "gjuha bosnjane" (Anglisht: Bosnian language, Bos: Bosanski jezik) është një çështje e debatueshme për disa kroatë dhe serbë, të cilët gjithashtu i referohen asaj si gjuha "boshnjake" (serbo-kroatisht: bošnjački / бошњачки). Megjithatë, gjuhëtarët boshnjakë këmbëngulin se emri i vetëm legjitim është gjuha bosnjane (bosanski, bosnian), dhe se ky është emri që duhet të përdorin edhe kroatët e serbët. Polemika vazhdon sepse emri "bosnjan" mund të duket se nënkupton që është gjuha e të gjithë boshnjakëve, ndërkohë që kroatët dhe serbët boshnjakë e kundërshtojnë atë caktim për idiomat e tyre. Sipas Marrëveshjes së Dejtonit 1995 gjuha zyrtare quhet "gjuha bosnjane" (Bos:Bosanski jezik, Anglisht: Bosnian language).[1] dhe si e tillë është konstatuar edhe nga vëzhguesit që kanë marrë legjitimitetin dhe njohjen ndërkombëtare në atë kohë.[2]

Organizata Ndërkombëtare për Standardizim (ISO),[3] Bordi i Shteteve të Bashkuara për Emrat Gjeografik - United States Board on Geographic Names (BGN) dhe Komiteti i Përhershëm për Emrat Gjeografik - Permanent Committee on Geographical Names (PCGN) e njohin gjuhën bosnjane. Për më tepër, statusi i gjuhës bosnjane njihet edhe nga organizma të tillë si United Nations, UNESCO, si dhe agjencitë e përkthimeve dhe interpretimeve, [4] duke përfshirë edhe shërbimin e përkthimeve në internet.

Shumica e enciklopedive të gjuhës angleze (Routledge, Glottolog,[5] Ethnologue, [6] etj. [7] e regjistrojnë gjuhën vetëm si gjuhë "bosnjane". Biblioteka e Kongresit e regjistroi gjuhën si "Bosnjane" dhe i dha asaj një numër ISO. Institutet e gjuhës sllave në shtetet anglishtfolëse ofrojnë kurse vetëm në gjuhën "bosnjane" ose "bosnjane / kroate / serbe", e jo në gjuhën "boshnjake" (p.sh. Columbia, [8] Cornell,[9] Chicago,[10] Washington,[11] Kansas[12]). E njëjta gjë ndodh në vendet gjermanofone, ku gjuha mësohet nën emrin Bosnisch dhe jo boshnjakisht (p.sh. Vjenë, [13] Graz,[14] Trier[15] etj.).

AlfabetiRedakto

 
Alfabeti i vjetër bosnjan i njohur si "bosançica"

ReferimetRedakto

 1. ^ Alexander, Ronelle (2006). Bosnian, Croatian, Serbian, a Grammar: With Sociolinguistic Commentary. Univ of Wisconsin Press. f. 409. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Greenberg, Robert D. (2004). Language and Identity in the Balkans: Serbo-Croatian and Its Disintegration. Oxford University Press. f. 136. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "ISO 639-2 Registration Authority – Library of Congress". loc.gov. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Sussex, Roland (2006). The Slavic Languages. Cambridge University Press. f. 76. ISBN 0-521-22315-6. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Glottolog 2.5 – Bosnian". glottolog.org. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Bosnian". Ethnologue. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Bernard Comrie (ed.): The World's Major Languages. Second Edition. Routledge, New York/London, 2009
 8. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali origjinali më 28 janar 2016. Marrë më 28 janar 2016. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "BCS 1133 – Continuing Bosnian-Croatian-Serbian I – Acalog ACMS™". cornell.edu. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Courses". uchicago.edu. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Bosnian Croatian Serbian". washington.edu. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Why Study Bosnian, Croatian, Serbian (BCS) with the KU Slavic Department?". ku.edu. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "Institut für Slawistik » Curricula". univie.ac.at. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Bosnisch/Kroatisch/Serbisch". uni-graz.at. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "Universität Trier: Slavistik – Bosnisch-Kroatisch-Montenegrinisch-Serbisch". uni-trier.de. 28 korrik 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Shiko dhe këtëRedakto